Přímo u domu ukázal na nevyhovující místa například Petr Gautner, který se 
k podpisové akci také připojil. „Opravili to tady, ale je to k ničemu. Sklepní okna jsou nízko, takže k nim při dešti či tání stéká voda. I chodník vedle je tak propadlý, že když naprší, musíme chodit po trávě," řekl Gartner.

Možné podmáčení činžovních domů, a tedy jejich trvalé poškozování ale není jediný problém. Při velkém sklonu terénu se údajně splavuje zemina a veřejné osvětlení místo cesty ozařuje byty.

Předmětem sporu je rekonstrukce za téměř pět a půl milionu korun, která byla součástí veřejné zakázky města na pět stavebních akcí v celkové hodnotě zhruba šestadvaceti milionů. „Není normální, aby lidem tekla do domu voda. Chodník je po měsíci propadlý, byl ušitý horkou jehlou. Ještě před předáním stavby v listopadu jsem na problémy upozorňoval," postěžoval si předseda petičního výboru a hodonínský zastupitel Roman Filip 
s tím, že některé úpravy vůbec nesouhlasí s projektovou dokumentací.

Na jejich úroveň poukázali i lidé z nedalekého náměstí Bohuslava Martinů. Svou nespokojenost dal jeden z nich najevo přímo na úterní schůzi zastupitelů. „Práce, kterou tam firma odvedla, je tragická. Upozorňoval jsem na to už dříve, nechápu, proč se až teď bude muset nová věc opravovat," kroutil hlavou místní restauratér Josef Budiš.

Zastupitelé měli od odboru investic a údržby připravenou odpověď na petici, která v upravené verzi prošla radou. Ta ale předsedu petičního výboru neuspokojila. „Snažím se o to, když už někdo za tuto práci dostal zaplacené, abychom ji důkladně zkontrolovali a sjednali nápravu," upozornil Filip.

Na to také zastupitelé zareagovali a projednávání problematiky odložili na příští zasedání, které by se mělo uskutečnit v březnu. „Požádal bych odbor investic, aby místo zkontroloval, abychom se dozvěděli, jaký stav skutečně je. Poprosil bych vedoucího odboru, aby se tam okamžitě začala sjednávat náprava," řekl na zasedání starosta Milan Lúčka.

Ve středu dopoledne do lokality zamířil vedoucí odboru Jaroslav Hortvík, který je ve funkci teprve od Nového roku. „Se zodpovědnými pracovníky jsem celý postup prošel. Necháme to tam výškově zaměřit, což bude zřejmě příští týden. Také budu jednat s projektantem a pak se sejdu s panem Filipem," sdělil Hortvík.

Vedoucí investic zároveň upozornil na to, že kontrola bude komplexní, včetně vrstvy pod chodníkem. Problematická místa by se následně dala do pořádku při reklamaci. „Minimální doba záruky je ze zákona dva roky," doplnil Hortvík.

Na schůzi zastupitelů se 
k zakázce vyjádřil i radní a stavební inženýr, který pracuje pro dodavatelskou firmu, Jiří Štukavec. „Soutěž skončila na podzim. Začínalo se někdy v půli září, rozsah byl veliký a práce skončily někdy 
v půli prosince. Všechno bylo složité. Jelikož šlo o dotace, muselo se skončit k určitému datu," prohlásil na úterní schůzi volených zástupců Štukavec.

Také on poukázal na to, že na stavbu je záruka. „Takže se samozřejmě mohou některé věci opravit," dodal radní.

Člen kontrolního výboru Pavel Teplý by ale šel ještě dál. „Jestli to firma takhle zfušovala, je to hodně trestuhodné. Aby pak byla vůbec pozvaná do dalšího výběrového řízení," zamyslel se Teplý.

Výše zmíněné úpravy se uskutečnily jako součást výstavby parkovacích ploch, zároveň jako jeden z projektů Integrovaného plánu rozvoje města. Ten v roce 2015 definitivně skončil. "Vycházel z dobíhajícího programového období evropských dotací. Všechny akce měly být hotové do třicátého listopadu," přiblížil vedoucí odboru rozvoje města Dalibor Novák.