Včelám dalo v červnu zabrat velké sucho. „Pozdní medy nejsou skoro žádné, z červnové snůšky nebylo téměř nic. Nektar zaschnul a včely jej neměly jak slízat,“ uvedl zdravotní referent Českého včelařského svazu v Hodoníně Vít Marada. Podle něho bude kilo medu stát od sto čtyřiceti do dvou set korun.

V supermarketech mohou zájemci pořídit stejné množství od 159 do 179 korun. Mezi nakupující ve velkých obchodních řetězcích patří i Pavla Křížová. „Med kupuji většinou v supermarketech, ale když někdo prodává u cesty nebo doma, tak si ráda vezmu i od něho. Pokud stojí kolem dvou set korun, tak neváhám a beru,“ řekla Křížová.

Ilustrační foto.
Medu bude letos málo. Včely zdecimovala zima, jsou slabé

Problém s medem řeší také Jiřina Turčínová z včelařství v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku. „Letos bylo hrozné sucho. Z velkých lánů medonosných bylin nemáme ani kapku. Dopadlo to katastrofálně,“ popsala Turčínová. Med se chystá zdražit nejméně o deset korun.

Letošní med
∙ Za kilo medu v supermarketech lidé zaplatí od 159 do 179 korun.
∙ Včelaři jej prodávají do 200 korun za kilo.
∙ Letos je medu kvůli velkému suchu málo.
∙ Málo je i nemocí, které se včelám spíše vyhýbají.

Polovinu množství oproti loňsku zaznamenal včelař Vít Bartoš z Vysočan na Znojemsku. „Kvůli suchu zaschly květy a včely neměly co nosit,“ sdělil. Kilo prodává za sto třicet korun a zdražovat se nechystá.

Někteří malovčelaři si ale letošní snůšku pochvalují. „Tento rok byl docela dobrý. Medu mám zhruba stejně jako loni,“ řekl Josef Panák z Ratíškovic na Hodonínsku.

Nemá příliš rozlehlé včelařství, med prodává většinou kamarádům nebo rodině. Kilo za sto čtyřicet korun. Zdražovat nebude. „Ti, co nemají včelařství na byznys, letos nepláčou,“ dodal.

Kromě sucha ohrožují výrobu medu i nemoci včel. Letos je ale včelaři moc řešit nemusí. „Díky osvětě, o kterou se snažíme, se v kraji mor skoro nevyskytuje. Spíše se obáváme, že nám ho sem dovezou odjinud,“ vysvětlil Marada.

Srážka auta s vlakem u Žerůtek skončila tragicky.
Tragické prázdniny. Na silnicích zemřelo už 17 lidí, může za to vedro i opravy

Také varroázy bylo letos méně než loni. „Problém ale bývá, že když jeden rok včelaře pochválíte, následující si nemoci nehlídají a zase se to zhorší,“ řekl Marada.

KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ