„Mnoho lidí má doma zajímavé snímky. Roztřídíme je do několika oblastí. Zvlášť například povodně, zvlášť slavnosti. Budou z toho jednotlivé úseky filmu, který pak budeme lidem promítat," nastínil starosta vesnice Václav Tvrdý, podle nějž se má s půjčováním začít co nejdříve. Obec plánuje už tak do dvou týdnů. Zbývá tak přesvědčit místní, aby prohledali své archivy a něco z nich poskytli.

Projekt, na jehož závěru bude film, se jmenuje Hledání ztraceného času v Lovčicích. Obec na něj získala dotaci více než sto osmdesát tisíc korun z programu Leader přes sdružení Kyjovské Slovácko v pohybu.

Jak se autoři projektu zmiňují, dohledat mohou lidé doma záběry nejen z rodinných, ale i z významných společenských událostí. Zajímavé pro film může být vše ze života na vesnici, fotografie zachycující domácí práce, práce na poli, řemeslné práce, sportovní události, vybavení živností, interiéry koloniálů a prodejen, kostela, fary, školy, samozřejmě školní fotografie, fotografie z jednotlivých ulic nebo krajina kolem Lovčic. To všechno se váže k určité době.

Témat, které vytvoří jednotlivé úseky filmu, se nabízí hodně – život za císaře pána, 1. světová válka, doba meziválečná, doba krize, 2. světová válka, dob budování socialismu, porevoluční způsob života na vesnici, řemesla, činnosti spolků, folklor, hody, myslivost, sportovní utkání, místní průmysl, zemědělství, ničivá povodeň, pálení milířů, dopravní prostředky, styl odívání a mnoho dalších.

Potřeba ovšem budou nejen snímky či filmy, ale také komentáře k nim, aby mohlo být vše doprovoděné vysvětlivkami a historkami. Film, který vznikne, má lidem pomoci si zavzpomínat, ale možná se také stane součástí obecní muzejní expozice, která zatím Lovčicím chybí.