Právě tam na jaře roku 1942 obě statečné osobnosti podlehly teroru fašistických správců. „Vrátili jsme se sem po dvou letech, abychom uctili památku učitele Jaroslava Dobrovolského a jeho žáka Antonína Kosa. A zároveň splnili slib žákům naší školy a odpověděli jim na otázku, zda je možné, aby tady měli pamětní desku také naši rodáci, kteří tady zahynuli," řekla lužická místostarostka Jana Ambrožová. Po úterku může odpovědět ano.

Mauthausen
- kde: nedaleko hornorakouského Lince, na dohled od Dunaje
- vznik: 8. srpna 1938 (pro společnost, kterou vlastnila SS)
- osvobození: 5. května 1945 (americkou armádou)
- obětí: přes 150 tisíc (4,5 tisíce z Československa)
- z Lužic: Jaroslav Dobrovolský a Antonín Kos

Tento měsíc totiž v Praze podle grafického návrhu lužické rodačky a akademické sochařky Ludmily Peckové–Severové odlili jejich bronzovou pamětní desku. Odhalil ji v úterý odpoledne za účasti téměř stočlenné výpravy z jihu Moravy spolu s lužickým starostou Jaroslavem Kremlem český velvyslanec v Rakousku Jan Sechter. „Nyní Mauthausen v naší paměti a srdcích ožil více, než když se tady setkáváme každoročně na pietním připomenutí spolu s ostatními představiteli států a národů okupovaných a obsazených zemí, jejichž lidi tady němečtí nacisté věznili. Za tímto datem, kdy uctíváme v paměti desítky tisíc občanů naší a dalších zemí, tak se nedostaneme dál než k tomu, co si přečteme v učebnicích. Chtěl bych lidem z Lužic poděkovat, že si z těch strašidelných čísel a údajů o druhé světové válce dokázali připomenout své rodáky, pojmenovat po nich školu a přenést historickou paměť na mladou generaci, která je tu dnes s námi," vyjádřil se Sechter.

Mezi čestnou trojicí, která poprvé lidskou rukou odkryla pamětní desku, byl i vnuk člena odbojové organizace Obrana národa a posledního meziválečného starosty Hodonína Jaroslava Dobrovolského, bývalý velvyslanec České republiky v Austrálii Jaroslav Suchánek. Ten se každoročně z Ostravy do Lužic vrací, aby tam zavzpomínal na své předky. „Chtěl bych všem přítomným poděkovat za to, že vážili cestu do Mauthausenu, kde jsme společně uctili památku Antonína Kosa a mého dědečka Jaroslava Dobrovolského. Byl to neobyčejný člověk, který své činnosti a aktivity prováděl téměř k dokonalosti," uvedl vnuk lužického pedagoga a významného grafika, který vystavoval po celém světě.

Pietního aktu a návštěvy koncentračního tábora se účastnili také žáci Základní školy v Lužicích a studenti hodonínského gymnázia. Ti spolu se zástupci Lužic a hodonínské radnice položili květiny u pamětní desky a památníků československých obětí také pod Skálou parašutistů, z níž příslušníci SS shazovali vězně. „Je potřeba si uvědomit, že každý totalitní režim, a nacistický je v tomto ukázkový, dává vždycky možnost vyrůst lidem velice nízkých morální kvalit," řekla u pomníku svým studentům pedagožka Andrea Baumannová.

Podle historika a předsedy valtické Československé obce legionářské Františka Trávníčka, který účastníky pietního aktu provázel, v Mauthausenu zahynulo v době existence koncentračního tábora mezi roky 1938 až do roku 1945 přes sto padesát tisíc lidí.