Podle starosty Nové Lhoty Antonína Okénky vlek na Šibenickém vrchu léta stojí kvůli nedostatku vody. Ta je potřebná k zasněžování děly. Pod areálem je sice malá nádrž, ale její kapacita k pokrytí celé sjezdovky nestačí. „Právě kvůli vodě sjezdovku provozovatel nechává stát. Ten problém trápí ale samozřejmě i nás," uvedl Okénka.

Zároveň upozornil, že obec se snaží situaci vyřešit. Lyžaři by se tak mohli na svah opět vrátit. „Pracujeme na projektové dokumentaci, chceme vybudovat ještě jeden mokřad. Přejeme si, aby se u nás zase brzy lyžovalo," vyjádřil se Okénka.

Na své si letos u Nové Lhoty přišli alespoň běžkaři. Výsledkem několika evropských projektů se tamní běžkařský skiareál stal vůbec prvním se strojově upravenými značenými trasami v Bílých Karpatech. A turisté to oceňují. „Měli jsme tady hodně běžkařů, odsud vyráželi na Starou Myjavu, přijížděli i lyžaři z Filipova a místní. Hrávala u nás cimbálovka, plno bývalo hlavně přes víkendy a v období kolem silvestra," popsala provoz servírka z nedalekého hotelu Háj, Lucie Fojtíková.

S uplynulou lyžařskou sezonou na Slovácku jsou poměrně spokojení i ve Filipově údolí. „Asi tak na šedesát procent. Letos se lyžovalo od druhého ledna do patnáctého března. Dva víkendy bylo plno, proti loňské sezoně to bylo ale fajn. Někdy přijelo sto lyžařů, někdy i tisíc. Celkem to odhaduji tak na patnáct tisíc návštěvníků," sdělil prezident Sportovního klubu lyžování Veselí nad Moravou, který má areál ve správě, Lubomír Žák.

Po zklamání z loňské zimy se nadšenci z veselského lyžařského střediska rozhodli nasadit už v prosinci sněhová děla. Jen co teploty klesly k nule, stroje chrlily technický sníh. „To se nám vyplatilo. Měli jsme na sjezdovce téměř půl metru sněhu," informoval Žák.

Pro děti veselští lyžaři uspořádali i letos tradiční závody o Filipovský pohár. „Jsem spokojený s účastí i s počasím. Mladí závodníci přijeli z Veselí nad Moravou, Uherského Brodu, z Velké nad Veličkou a okolí. Letos ve slalomu závodilo více než osmdesát účastníků," vypověděl ředitel závodu Ivo Košík.

Z dobrých lyžařských podmínek těžil i blízký hotel Filipov. „Letošní sezona byla z našeho pohledu průměrná, střídavě oblačno. Přijelo k nám pět škol na lyžařský kurz, vždycky na týden. Jedna i dvě třídy asi tak po padesáti dětech. Většinou hlavně ze Slovácka. Školáky jsme tady měli z Kyjova, Veselí nad Moravou, Břeclavi a Ostrožské Lhoty," uvedla majitelka hotelu Marie Hráčková.

Na Horňácku se lyžuje už od třicátých let minulého století. Za rozvojem lyžařského sportování stojí především veselští Sokoli. Ti po založení lyžařského oddílu vyráželi na výlety na Vrbovce a do Filipova údolí, kde v padesátých letech postavili skokanský můstek a sjezdovku.

V běžkařských stopách, mezi slalomovými brankami i na skokanském můstku se závodilo několik sezon. Skokanská tradice ale kvůli nedostatku sněhu brzy skončila. Veselští lyžaři ve druhé polovině sedmdesátých let na nové sjezdovce za Javorníkem položili umělý povrch.

VLADIMÍR SALČÁK