„Zjištění, že se v Rumunsku zvířata před porážkou neomračují, vyvolalo na půdě evropských institucí hysterickou reakci. Staré členské státy začaly volat po celoevropské přísnější úpravě. Výsledkem je učebnicový příklad nesmyslné evropské legislativy ukrajující další kousek z národních tradic,“ nechal se slyšet Březina, který proti návrhu ostře vystupuje.

Současný stav ukládá pouze členským státům unie povinnost zajistit, aby při domácích porážkách zvířata netrpěla. „Nová legislativa ale stanoví celou řadu konkrétních povinností jako je omráčení zvířete před usmrcením nebo požadování odborné způsobilosti porážejícího. To může při organizování zabijaček vést k potížím,“ konstatoval europoslanec.

Právě potřebnou odbornou způsobilost „vepřového kata“ si ale budou moci státy určovat samy. Ani to se však Březinovi nelíbí. „Po nedávných zkušenostech se zbytečně přísnými jatečními předpisy se obávám, že i v tomto případě budeme papežštější než papež a prostor, který nám evropský předpis dá, po okraj naplníme vlastní regulací. Nemohu se zbavit dojmu, že se jedná buď o vegetariánské spiknutí nebo o akci toho typu lidí, kteří si sice s chutí dají vepřový steak, ale přitom jaksi zapomínají, že předtím je nutné dotyčné zvíře usmrtit,“ uvedl Březina.

Podle mluvčího Státní veterinární správy České republiky Josefa Dubna neznamená nové nařízení nic převratného. „Unie chce regulovat domácí porážky hlavně na Balkáně. U nás se uskutečňují v pořádku, takže s jejich dalším pořádáním nebude problém,“ tvrdí Duben. Že Česká republika žádné další zabijačkové normy nepotřebuje, si myslí i buchlovický řezník Antonín Tomaštík.

„Sice u nás nějaká pravidla prakticky neexistují a způsob usmrcení zvířete není předepsaný, jenže domácích zabijaček drasticky ubývá. Navíc porážející musí být držitelem zdravotního průkazu. Z vlastní zkušenosti vím, že slovácká zabijačka je třeba proti dolnorakouské, kde doma zabíjejí i krávy, poklidnou záležitostí,“ uvedl Tomaštík s tím, že celý případ je jen snahou skupiny europoslanců o zviditelnění.