Jak upozornili petenti, zdánlivě nepatrná změna názvu přinesla řadu neřešitelných problémů. „Tato oblast byla vždy považovaná za rekreační hlavně proto, že je k zahrádkaření naprosto nevhodná. Spodní pozemky jsou na starém smetišti, kam se léta vyvážel komunální odpad, který je zakrytý pouze vrstvou zeminy. Takže je pro zahrádkaření snad i nebezpečný," uvedl v petici její koordinátor Igor Gottgeisl.

Zastánci podpisové akce poukazují také na historii oblasti, která se jako rekreační také vyvíjela. „Vyrostly tu stavby především k rodinné rekreaci a trávení volného času. Ve velkém počtu tu jsou zastoupené také bazény, altány a dětská hřiště. Navrženou změnou se původně vedle změny velikosti mění i druh zastavěné plochy," stojí v petici. Gottgeisl upozornil na to, že v zahrádkářské ploše tak oproti té rekreační například nemají povolené hřiště, bazény, garáže či tenisové kurty.

Další z těch, který se k petici připojil, Karel Cetkovský, upozornil i na jiné těžkosti. „Někteří lidé tam do svého majetku vložili nemalé peníze, a pokud se po této změně sníží cena jejich pozemku, tak se kvůli tomu budou schopni soudit," sdělil Cetkovský.

Nespokojení lidé se proto obrátili na zastupitele, aby je podpořili a vrátili věc do původního stavu. „Jedná se o výrazné poškození nás, vlastníků těchto pozemků, kteří je kupovali s dlouhodobou perspektivou pro rekreační účely a taktéž zde postavili rekreační domky či bazény," napsali autoři petice s tím, že jim uniká smysl změny, k níž došlo prostřednictvím územní studie.

Na jejím základě odbor rozvoje města prý zajistil v květnu vložení dat do evidence územně plánovací činnosti. „Pořízení studie vyplynulo z vydané změny Územního plánu Hodonín, která v kapitole K stanovuje nutnost prověření změn využití území v návrhových a stavových plochách pro rodinnou rekreaci územní studií," napsal zastupitelům vedoucí odboru rozvoje města Dalibor Novák.

Podmínka ohledně prověření byla do změny územního plánu zahrnutá podle Nováka kvůli novele stavebního zákona, která mimo jiné upřesnila podrobnost obsahu územního plánu. „Bylo nutné z něj vypustit plošné omezení týkající se ploch pro rodinnou rekreaci, které připouštělo maximálně padesát metrů čtvereční zastavěné plochy hlavního objektu. Na základě platných právních předpisů totiž takto podrobný regulativ není na úrovni územního plánu přípustný," uvedl vedoucí odboru s tím, že omezení ale ponechává, případně upřesňuje územní studie.

Odpověď na petici k využití pozemků v lokalitě za hřbitovem je na programu příštího řádného jednání hodonínské městské rady. Následně by se jí měli v září zabývat zastupitelé. „Ozval se mi vedoucí rozvoje města s tím, že by mohli být v lokalitě povolené bazény, což předtím bylo zakázané. Odpověděl jsem, že jsme měli víc podmínek, které se týkají také hřišť či tenisových kurtů. Abychom se nedohadovali o jednotlivé věty, požádali jsme o přiřazení k lokalitě, které se říká Výhon a má podmínky rekreačních ploch, jako jsme mívali dříve za hřbitovem," přiblížil závěry z posledního jednání Gottgeisl. Přiznal, že ho velice mrzí, že se lidé už dříve nemohli k územní studii vyjádřit. „Navíc se vůbec nemusela dělat," myslí si.