„Mládě vydává charakteristické pískavé zvuky a je ve výběhu nepřetržitě. V noci jej zahřívá samec,“ přiblížil zootechnik Jiří Ingr, který se věnuje v hodonínské zoo chovu ptactva.

O úspěšném červnovém odchovu informovali Hodonínští ve středu. „Samec vytvořil jednoduché hnízdo v zadní části výběhu, kde je největší klid. Obě chovné samice do hnízda chodily postupně snášet vejce, kterých bylo nakonec kolem pětadvaceti,“ přiblížil zootechnik.

Stotisícího návštěvníka za letošní rok přivítala v pondělí hodonínská zoo.
Sto tisíc návštěvníků v hodonínské zoo. Jubilejní byla skupina ze Senice

Po loňském úspěchu, kdy se v líhni podařilo odchovat dvě mláďata, mají v Hodoníně z letošního odchovu snad ještě větší radost. „Mládě je sice pouze jedno, ale nyní se odchov podařil poprvé přirozeným způsobem,“ upozornila mluvčí zoo Marie Blahová. Zmíněné mládě tady ale nezůstane. Poputuje totiž do jiné zoologické zahrady a do nepříbuzné skupiny nanduů.

Hodonínští jsou ale už dlouhodobými chovateli nanduů pampových. „Otec mláďat byl do Hodonína přivezen v roce 2018, matka o rok později. V roce 2019 se tomuto páru vylíhla čtyři mláďata, ani jedno z nich ale nakonec nepřežilo. Úspěšný byl až zmíněný odchov v roce 2021, kdy ze tří vylíhnutých mláďat nakonec přežila dvě,“ připomněla mluvčí zoo hodonínské odchovy druhu, jehož původní domovinou je Jižní Amerika.