Zdravotníci z Fakultní nemocnice Brno už naočkovali své zdravotníky a desítky domovů důchodců. Tisíce z nich ale budou potřebovat druhou dávku. „V některých případech jsme přeočkování museli posunout na osmadvacátý den. Většinou se vše ale snažíme naplánovat tak, aby to nebylo nutné,“ upřesnil krajský koordinátor Lukáš Homola.

V následujícím týdnu může chybět kolem pěti tisíc vakcín. Tým, který má na jihu Moravy očkování na starosti však věří, že se jim podaří díru zacelit. „Naštěstí jsme s touto situací počítali a podaří se nám spojit dodávku, která nám přišla koncem minulého týdne s novou, takže když ji rozdělíme, nedostatek se nám podaří vykrýt a zvládneme to. Nejde ale o dlouhodobě udržitelný způsob plánování vakcinace,“ podotkl Homola.

Kometa hostila v dohrávce prvního kola Třinec.
Bolavá prohra Komety. Není to normální, rozčílil trest Vejmelku

Do Jihomoravského kraje má chodit kolem devíti tisíc vakcín týdně včetně zásoby pro takzvanou mezikrajovou pohotovostní zálohu, kterou je potřeba občas odeslat do jiného kraje. Ponížené dodávky jsou avizované na tři týdny, s plnou dodávkou tak Fakultní nemocnice Brno může počítat od druhého únorového týdne.

Krajský koordinátor Homola navíc doufá, že se dodávky budou ještě navyšovat a očkování v kraji se rozjede na plné obrátky. Pak bude možné otevřít další očkovací místa, kterých je připravených dalších deset. „V případě, že by bylo otevřeno všech patnáct očkovacích míst v kraji, mohlo by se v nich za plného provozu naočkovat dvanáct tisíc lidí týdně," doplnila mluvčí bohunické nemocnice Veronika Plachá.