Zároveň připomněla, že vydání alba měl ještě jeden impulz. „Byly to návštěvy domova seniorů v Šanově u Znojma, kde žije hodná, milá a kdysi Vacenovjanka paní inženýrka Jana Hadačová. Náš pěvecký, krojový, chuťově zabarvený vacenovský pozdrav přinášel nejenom radost jí, ale také ostatním klientům a pracovníkům domova,“ sdělila jedna z Marijánek. Jejich mottem je zpívat bez not, zadarmo, ze srdce, pro duši i pro uši.

Kmotry alba byli starostka Jana Bačíková a sponzor CD Ondřej Šimeček. „Dělají dobré jméno naší dědince, z jejich zpěvu máme pocit, že folklor je každodenní chléb našeho života. Jejich prvnímu cédéčku přeju, aby se líbilo, aby se k němu posluchači vraceli a samozřejmě, aby nebylo poslední,“ popřála starostka.

Pietní akt u příležitosti pětasedmdesátého výročí umučení učitele a komunistického odbojáře Rudolfa Filipa.
OBRAZEM: V Hodoníně uctili památku odbojáře. Zahynul v koncentračním táboře

Soubor Marijánky vznikl v roce 2003 a v současnosti v něm zpívají hned čtyři Marie. „Vzorem a oporou se nám stala vacenovská zpěvačka, vyšívačka, malérečka, udržovatelka tradic a v pravě lidová umělkyně paní Liduška Mikulčíková,“ upozornila Šimečková. Právě pětaosmdesátiletá Ludmila Mikulčiková potěšila hosty krásným sólem.

Popřát prvnímu dlouhohrajícímu počinu přišly oba vacenovické mužské sbory, zpěváci z Ratíškovic a ženské sbory z Tvrdonic a Velké nad Veličkou. Zpěvem a doprovodem cimbálu potěšila Veronika Stašová.

MARIJÁNKY

Sbor:

Marie Šimečková, Marie Řiháková, Marie Klásková, Marie Koutná, Eliška Vrňáková, Ludmila Kostrůnková, Barbora Svitková

Čestný host:
Ludmila Mikulčíková

Jubilejní pátý Horňácký košt piva v Lipově.
Na jubilejním koštu mělo předpremiéru pivo se solí a sušenou rybou