Zatímco v minulosti se nechávala ochutnávka mladých vín až na jedenáctého listopadu, tedy na svatého Martina, letos poprvé si na nich vinařští fandové pochutnali už o dva dny dříve. „Letos poprvé Vinařský svaz umožnil, aby se vína začala prodávat dříve než jedenáctého, tedy už víkend před tímto datem. Díky tomu většina vinařů mohla vína odegustovat dříve. Jsme za to rádi, protože pokud bylo jedenáctého v týdnu, otevírání svatomartinských nebylo příliš navštěvované,“ potvrdil předseda Místní akční skupiny Jižní Slovácko Josef Smetana.

Na desítky návštěvníků v Hodoníně čekalo ve vyhřívaných velkokapacitních stanech pětatřicet vzorků bílých, červených i růžových vín z oblasti Podluží a Hodonínska. „My akci pořádáme, to znamená, že my vybereme vinařství a oslovíme buď naše členy nebo vinaře, s kterými už léta spolupracujeme,“ uvedl k nabídce vín z Čejkovic, Josefova, Hrušek nebo Rakvic Smetana.

Na možné podobě nového Domu přírody v Hodoníně se nedávno shodli městští radní
Dům přírody? Nejdřív za dva roky

O jaké víno bude největší zájem, nelze podle něj dopředu odhadnout. Chutě návštěvníků se každý rok mění. A přestože je martinské víno především o vínech suchých, největší zájem bývá naopak o vína sladká a polosuchá.

Kvalita těch letošních by ale měla patřit k těm lepším. „Letošní vína jsou poměrně dobrá, zajímavá a myslím si, že úroveň je minimálně srovnatelná s loňskem. Vína jsou pěkná, kvalitní a možná budou v pozdějších fázích vývoje  vína třeba i lepší než letos,“ vysvětlil Smetana s tím, že letošní martinská vína mají lépe vyvážený poměr kyselin vůči cukru, protože kyselin bylo poměrně dostatek.

Sto stromů pro naši republiku, sto stromů pro Rohatec.
Ořešáky, stromy pro republiku i život. Alej roku? Soutěží tři z Hodonínska

„Nicméně ve svatomartinských vínech se to velmi těžce usuzuje, protože to jsou mladá vína, rychle udělaná. Ročník se ale hodnotí až po přelomu roku, kdy jsou vína vyzrálejší. Zatím vypadá velice dobře,“ uzavřel.

Během akce si mohli návštěvníci pochutnat na svatomartinském menu, tedy huse se zelím a bramborovým knedlíkem, zakoupit si škvarky, a to vše za doprovodu cimbálové muziky. 

Pohřešovaný Lukáš Uher z Hodonínska.
Odešel z domu a už se nevrátil. Pomozte s pátráním po pohřešovaném Lukášovi

Tradiční Svatomartinské slavnosti se na Masarykově náměstí uskutečnily už podesáté. A návštěvníky neodradilo ani deštivé počasí.

ZUZANA ČERNÁ