„Nedopusťte jakoukoliv redukci akutní zdravotní péče, ať již v počtu lůžek či jednotlivých odborností, které hrozí v případě, že VZP neuzavře smlouvu o poskytování zdravotní péče ve stávajícím rozsahu," píše se v hodonínském memorandu adresovaném vedení Jihomoravského kra­je.

Hodonínští zastupitelé se 
v prohlášení shodli také na tom, že cítí nebezpečí pro obyvatele města, jestliže se výrazně sníží dostupnost zdravotní péče v Hodoníně a jeho spádových oblastí, které jsou navíc postižené nadprůměrným stárnutím populace a vysokou nezaměstnaností.

Společný postup zastupitelů ocenil i hodonínský starosta Igor Taptič. „Jsem rád, že se zastupitelstvo při vážných věcech dokáže semknout. Se starosty spádových obcí se ještě o nemocnici budeme bavit. Doufejme, že naše stanovisko a vůle přispěje k tomu, aby rozhodnutí, které má padnout během dvou měsíců, bude správné," řekl Taptič.

Právě do poloviny letošního roku mají být ukončená jednání o nových smlouvách mezi nemocnicí a VZP. Prvotní vyjednávací pozice VZP byla podle ředitele hodonínské nemocnice Antonína Tesaříka redukční. Nemocnice TGM by tak přišla v tržbách o sto sedmdesát pět milionů korun, pětasedmdesát lůžek a především o dvě stě zaměstnanců. „Pokud nám sníží počet oddělení na dvě, mohou nás rovnou zrušit," prohlásil ještě v pondělí Tesařík. Podle něj chtěla VZP tímto krokem také řešit otázku tří nemocnic, které se nacházejí nedaleko od sebe, a to na vrub právě té hodonínské. Přitom hodonínská nemocnice dosáhla jako jediná z trojlístku Břeclav, Kyjov a Hodonín loni zisku. „Ostatní pojišťovny vyčkávají, jak dopadnou jednání s VZP, která má úlohu lídra. Všechna jednání, jak to cítím, mají hledat všechny cesty, jak obrat zdravotnická zařízení o peníze. Když se dívám, tak napříč všemi zdravotními pojišťovnami," řekl hodonínským zastupitelům Tesařík.

Toho čekají další jednání za účasti zástupců ministerstva zdravotnictví, kraje, VZP i ředitele kyjovské nemocnice už ve čtvrtek. Začátkem týdne podpořilo zachování nemocnic v současném stavu vedení kraje. „Jsem pro to, abychom usnesení našeho zastupitelstva předali na kraj tak, aby i pro něj bylo materiálem, kterým může argumentovat," uvedla hodonínská zastupitelka Alena Venhodová z ODS.

Hodonínský a zároveň krajský zastupitel Jan Navrátil (KSČM) potvrdil, že kraj považuje nemocnici TGM za vedení ředitele Tesaříka za stabilní. „Myslím si, že snahy VZP o redukci a aby platila nemocnici méně, jsou permanentní. Je potřeba neustálé bdělosti," dodal Navrátil.