Reagovali tak na to, že tehdejší ředitel Josef Pejchl odvolal primáře dětského oddělení Jana Trubačíka po údajném odhalení šikany na jeho oddělení.

„Mým bezprostředním úkolem bylo zklidnit situaci a zabránit výpovědím lékařů ze služeb, což bylo aktuální a to se povedlo. Pracujeme dál teď již konstruktivně,“ uvedl Svoboda. Ten také brzy po svém příchodu do Kyjova propustil pravou ruku Pejchla, náměstkyni pro ošetřovatelskou péči Evu Havlíkovou. Na její místo vrátil Veroniku Neničkovou.

Nespokojenost lékařů se z Kyjova přenesla do Pardubického kraje, jehož vedení plánuje v nemocnicích změny a rozhodlo se k tomuto účelu angažovat Josefa Pejchla. Ten má zasednout do představenstev všech pěti nemocnic zřizovaných Pardubickým krajem. Má za úkol pracovat na tom, aby nemocnice lépe spolupracovaly a méně si konkurovaly. Ještě se tak nestalo a lékaři se tam bouří také.

Zavládla spokojenost

Od Pejchlova odchodu z Kyjova zavládla spokojenost i mezi starosty regionu. I oni apelovali v minulém roce na vedení Jihomoravského kraje, aby Pejchla z Kyjova odvolalo. „Atmosféra v nemocnici Kyjov je diametrálně odlišná od té předchozí. Nastavili jsme si možnou spolupráci, ať už z hlediska iniciace podnětů, které máme od občanů, tak samozřejmě i možné pomoci,“ uvedl ke Svobodově působení starosta Kyjova František Lukl, který byl jedním z největších Pejchlových kritiků.

Změnu lze pozorovat i u sdružení Občané za Nemocnici Kyjov. Na webu sdružení byla zrušena diskuze s tím, že už není třeba, protože se obnovila důvěra v nemocniční intranet.

„Usnesli jsme se, že nastal čas opět se vrátit s diskuzí na nemocniční intranet, který jsme byli před víc než půlrokem přinuceni opustit pro cenzuru a bránění vyjadřovat svůj názor řádně podepsaným zaměstnancům. Intranet není zneužitelný anonymními pisateli a věci týkající se nemocnice si bude řešit nemocnice,“ vysvětlila administrátorka webu Martina Hýžová, jedna z členek sdružení, jež v uplynulých měsících bojovalo za odvolání Josefa Pejchla z postu ředitele nemocnice. Jak doplnila, Občané za Nemocnici Kyjov teď hodlají svou činnost zaměřit na spolupráci s vedením zařízení.