Tedy u vchodů supermarketů a vlakového či autobusového nádraží. „Tito lidé mají možnost se uchýlit do denního centra a večer do noclehárny. Ale nechtějí si nechat pomoci, takto je jim dobře," sdělil ředitel hodonínské policie Jindřich Vašíček.

V Hodoníně vešla vyhláška v platnost v roce 2008 a má lidi chránit před nevhodným chováním podnapilých jedinců. „Nejproblémovější je sociálně slabší skupina lidí a bezdomovci, kteří svým pokřikováním a dalšími věcmi obtěžují okolí," dodal Vašíček.

V Kyjově řeší strážníci nejvíce tento problém u obchodních domů Lidl a Marína. „Zaznamenali jsme pár přestupků souvisejících s obtěžováním zákazníků podnapilými lidmi. Jde především o starší obyvatele místní ubytovny," sdělil mluvčí kyjovské radnice Filip Zdražil. Tam zastupitelé schválili vyhlášku v polovině června tohoto roku.

Ve Strážnici díky vyhlášce, která platí od letošního dubna, s alkoholem na veřejnosti výrazně zatočili. I tak hlídka na svých každodenních obchůzkách vždy někoho načapá. „Je to stále se opakující práce a my jsme malé město. Když někoho chytneme, hned to řešíme," řekl strážnický místostarosta Walter Bartoš.

To dokládá i případ z posledního zasedání zastupitelstva, kde si strážničtí stěžovali na skupinku problémových lidí, která se scházela v Bratrské ulici v zákoutí u mlýna, kde se nacházejí lavičky. „Přímo na nikoho neútočili, ale popíjeli, měli hrubý slovník a kolemjdoucí se jich báli. Navíc takové jednání nedělá dobrou vizitku před turisty," řekla Strážničanka, která si nepřála zveřejnit své jméno. Obyvatelka Strážnice také dosvědčila, že město situaci okamžitě řešilo a místo od té doby pravidelné navštěvují policejní hlídky.

Naopak podobné problémy nejsou ve Veselí nad Moravou. Alespoň podle velitele tamní městské policie Rostislava Praxe. „Díky dobrému kamerovému systému, který nám hlídá krizová místa, jako nádraží, supermarkety a park u základní církevní školy, se nám nešvar podařilo takřka potlačit," vyzvedl Prax.

Každý, kdo poruší vyhlášku zakazující pití alkoholu, může počítat s blokovou pokutou v řádech stokorun.