Podle meteorologů přes Česko postupuje směrem k východu zvlněná studená fronta, před kterou bude od jihu ještě proudit teplý vzduch. „Bude oblačno až zataženo, zpočátku na východě kraje ještě místy i polojasno. Postupně se od jihozápadu na většině území objeví přeháňky nebo déšť, místy bouřky. Na východě kraje očekáváme srážky až později,“ popsal meteorolog Peter Hruška z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Při bouřkách se lokálně vyskytne přívalový déšť, který může rozvodnit malé toky a zatopit níže položená místa. Silný vítr pak může při bouřce lámat větve a nebezpečí mohou představovat i kroupy a blesky, uvedli meteorologové. Podle nich by si tak lidé při pohybu venku či jízdě autem měli dávat pozor.

Silná bouřka s kroupami zaměstnala v sobotu večer na Soutoku hasiče z Lanžhota a Břeclavi. Lesníci předběžně hovoří až o třech tisících kubíků vývratů.
FOTO: Bouře uvěznila rodinu v lese, Soutok stále čeká na výčet škod

V noci na středu se nad střední Evropou bude udržovat mělká brázda nízkého tlaku vzduchu. Počasí na východě má ještě ovlivňovat zvlněná studená fronta. „V noci bude zataženo, na východě kraje občasný déšť. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi patnácti až dvanácti stupni Celsia. Proudit bude slabý západní až severozápadní, na východě kraje zpočátku proměnlivý, vítr do čtyř metrů za sekundu," informoval meteorolog Milan Bubniak z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Ve středu má být zataženo až oblačno, na východě kraje místy déšť, který bude k večeru ustávat. Na západě území lze ještě během dne očekávat místy přeháňky a přechodně bude i polojasno. Bouřky mají být jen ojedinělé. Vítr bude jen mírná a nejvyšší odpolední teploty vystoupají k jednadvaceti až čtyřiadvaceti stupňům Celsia.