Policie, která poslala experty, aby ze spáleniště odebrali vzorky, prošetřuje hned několik možných příčin. Podle vyšetřovatele hasičů Stanislava Kláska existují dvě verze, jak mohlo k požáru dojít.

„Mohlo jít i o kouření, ale ohnisko požáru, které vzniklo v právě opravovaném sociálním zařízení, kam nikdo moc nechodil, tomu neodpovídá. Nejpravděpodobněji šlo tedy o technickou závadu na elektroinstalaci,“ uvedl ve čtvrtek Klásek. Ke stejné verzi se zatím kloní i policie. Prověřit však ale musí, jestli někdo objekt úmyslně či z nedbalosti nezapálil.

„Protože žádný přímý svědek neexistuje, nemůžeme ani tuto variantu vyloučit,“ řekl policejní vyšetřovatel Tomáš Bárta. Jediný, kdo se osudnou noc v místě pohyboval, byl vrátný, jenž přivolal hasiče a pak už nestihl před ohněm uniknout. Tomu, že by objekt zapálil sám hlídač při kouření, ale podle Bárty žádné skutečnosti nenasvědčují.

„Byl sice kuřák, ale v celé budově platil přísný zákaz kouření a podle zaměstnanců šlo o velmi zodpovědného člověka,“ uvedl Bárta. Hned následující den po požáru už hasiči dovolili historikům prohledat spáleniště.

„Pustili jsme je tam, kde už nehrozilo žádné nebezpečí,“ upřesnil Klásek. Hasiči už ukončili ochlazování trosek, a tak začíná jejich odklízení a důkladný průzkum lokality. Na místě už pracuje speciální firma a další dobrovolníci.

Kdy budou výsledky policejních expertíz, se zatím neví. „Předběžné výsledky bychom mohli mít tak do měsíce,“ doplnil vyšetřovatel Bárta.