Kyjovská nemocnice z krajského měšce dostane více než dvaatřicet milionů. Největší část spolkne právě magnetická rezonance. „Nejbližší podobné zařízení je jen ve Znojmě a v Brně. Kyjov bude třetím městem jižní Moravy, kde toto specializované oddělení bude k dispozici," uvedla ředitelka Nemocnice Kyjov Danuše Křiváková.

Do projektu nového pracoviště se instituce pustila už na podzim loňského roku. „Nyní jednáme s pojišťovnami a máme za sebou rozhodnutí ministerské přístrojové komise. Nyní nás čeká výběrové řízení," nastínila postup ředitelka.

I přes krajskou podporu půjde část nákladů z nemocniční pokladny. „Kromě přístroje, který stojí asi třicet milionů, budou nutné i stavební úpravy pavilonu, kam magnetickou rezonanci umístíme. Zbylé miliony budeme muset zaplatit ze svého rozpočtu," sdělila ředitelka s tím, že připravované středisko by mohlo začít sloužit lidem už za rok.

Na novinkách se pracuje také v druhé nemocnici okresu – v Hodoníně. Z kraje tam přiteče devatenáct a půl milionu. Peníze půjdou hned na čtyři projekty. Nejvýznamnějším z nich je přemístění hemodialyzačního oddělení. „S obnovou jsme začali již v prosinci. Oddělení se totiž nachází v nevyhovujících prostorách. Nyní hemodialýza získá lepší místo i vybavení," představila plány ředitelka Nemocnice TGM Hodonín Věra Dostálová.

Podle krajského radního a do roku 2012 také ředitele hodonínské nemocnice Antonína Tesaříka se podařilo přidělit Hodonínu poměrně vysokou částku. „Po osmimilionové dotaci z minulého roku půjde na dialýzu z kraje ještě více než tři miliony korun. Nemocnice se tak obejde na tuto akci bez úvěru," uvedl Tesařík.

Krajské peníze budou určeny v Hodoníně také na novou skiaskopickou stěnu, což je přístroj na zhotovování rentgenových snímků. „Stávající stěna je stará už třináct let a byla pořízená jako repasovaná," vysvětlil krajský radní.

Čtyři a půl milionu korun poslouží zdravotnickému zařízení na opravu vodovodní sítě a kanalizace. „Jsou v havarijním stavu. Kvůli tomu už dříve docházelo ke zbytečnému úniku vody," dodal Tesařík.

Kraj mezi jihomoravské nemocnice rozdělí sto osmdesát milionů korun. „Tato částka pochází z přebytku hospodaření," sdělila mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. Tím podle ní rozdělování peněz nekončí. „Seznam investic bude doplňovaný a aktualizovaný na základě potřeb krajských nemocnic," dodala Kapitančiková.