Téměř, jelikož kapacita základního prohlídkového okruhu s reprezentačními sály se za současné situace snížila z původních pětadvaceti na nynějších dvanáct lidí. „Prohlídkovou trasu jsme ale významně doplnili, takže většina místností je obohacená o další vybavení,“ upozornil hned na začátku prohlídky znalec milotických zámeckých komnat Václav Lunga.

Na vyhlášené kuchyni Hostince Na Zámecké v Miloticích si mohli v pondělí pochutnat už i hosté uvnitř restaurace.
Na oběd opět do restaurací a hospod. Podívejte se, jak si první den lidé užívali

Už na hlavním schodišti se mohou hosté zadívat hned na rozměrný obraz ze sedmnáctého století se starozákonním výjevem Samsona a Dalily. Nahoře, v pracovně hraběnky Antoinetty, se návštěvníci setkájí s několika novými fotografiemi, obrazy a rovněž i dříve neviděnou kolekcí barokních rytin. Zaujme také dovybavený kuřácký salon hraběte Ladislava Sailerna.

Také zvláště muže bude zajímat pokoj s kulečníkem určený tehdejší pánské aristokratické společnosti. „Čerstvě jej zdobí rytiny a malby koní z osmnáctého století,“ podotýká Lunga.

Žáci se vrátili také do tříd prvního stupně v Základní škole Vančurova v Hodoníně.
Intervaly i těšení na matematiku. Žáci se vrátili do škol, podívejte se

Podstatně se rozšířilo vybavení čínském salonu, kde hned na první pohled zaujme starý atlas nalistovaný na velké mapě ostrovů současné Indonésie. „Nově zde lidé uvidí japonský kabinet vykládaný drahými dřevinami, soubor exotického nábytku vykládaného slonovinou, stejně jako řadu drobných předmětů z celé jihovýchodní Asie,“ představuje novinky průvodce.

Také hostinský pokoj láká na novinku, a to na tři sta let starý obraz Klanění Tří králů, konkrétně z roku 1718. „Kaple byla doplněna o další malby, včetně dvoumetrového obrazu Přivítání svatého Tomáše apoštolem Matoušem,“ pokračoval Lunga.

Strážnický přístav na Baťově kanálu. Ilustrační foto.
Strážnické přístaviště opět ožívá. Začínají vyhlídkové plavby, vyjede i cykloloď

Do milotického zámku se vracejí také kostýmové prohlídky. Tentokrát se zájemci budou oblékat klasicky v kostymérně, zato ale vyslékání je čeká v upravených prostorách bývalé zámecké kuchyně. Půjčovna kostýmů bude ale fungovat trochu v omezeném režimu, který klade důraz na online rezervaci.