„Nějak se s tím popereme. Ti, co budou zákaz porušovat, by si měli uvědomit, že jim můžeme na místě uložit i desetitisícovou pokutu,“ upozornil velitel městské policie v Kyjově Lubomír Plachý.

Jakmile začátkem listopadu skončí nouzový stav a lidé budou moci opět na veřejnosti pít alkohol, tak si stejně v Kyjově budou muset dát pozor. Především na to, kde drink pijí.

Začne totiž platit rozšířená obecně závazná vyhláška o zákazu konzumace alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích. K jedenácti konkrétně uvedeným lokalitám přibudou ještě další tři, a to ulice Jiráskova, Vrchlického a Dr. Joklíka. „Je to jedno z dílčích opatření, které má pomoci zvýšit bezpečnost v bezprostředním okolí autobusového nádraží,“ uvedl mluvčí kyjovské radnice Filip Zdražil.

Ilustrační foto.
Žádný hon na čarodějnice. V Bílovicích nabízí pomoc sousedům v karanténě

Většina zastupitelů na mimořádném zasedání, které svolal starosta František Lukl, tak reagovala nejen na tamní hlučící mládež a další skupiny lidí, které podle řady místních obtěžují kolemjdoucí i obyvatele přilehlých domů. „To je denodenní situace nás, co tam bydlíme blízko. Je to fakt o strach. Když jde vnuk na autobus, musím s ním, protože se bojí,“ napsala na facebook města například Milada Preislerová.

Vše totiž vygradovalo předposlední zářijovou středu, kdy se u nádraží ve večerních hodinách ozvala i střelba z plynové pistole, za kterou měl stát jeden ze dvou opilých mladíků z blízkého okolí. „Případ stále prověřujeme. Máme dva podezřelé. Zbraň byla odeslána na balistiku, abychom zjistili, jestli z ní nebyl spáchán nějaký trestný čin. Vytěžují se kamerové záznamy,“ sdělil v úterý policejní mluvčí Petr Vala.

Plavební komora Baťova kanálu.
Komorami Baťova kanálu proplulo v sezoně přes sedmnáct tisíc lidí

Na tento případ a související situaci zejména ve večerních hodinách reagovalo vedení města nejen vyhláškou omezující pití alkoholu. K tomu ještě vypsalo konkurz na nového strážníka, kterých má zatím více než jedenáctitisícové město i s velitelem sedmnáct.

Do té doby, než bude nový městský policista pro tuto lokalitu k dispozici, má pohlídat okolí autobusového nádraží mezi 14.00 a 23.00 pracovník bezpečnostní agentury. Hodina hlídání má stát 160 korun.

Radnice navíc jedná s ČSAD Kyjov o možnostech úpravy autobusového nádraží proto, aby tam ubylo tak zvaných temných koutů.