O charakteru tamních vín se mohli zájemci přesvědčit v sobotu na Putování po blatnických búdách. „Jinde mají otevřené sklepy, my otvíráme búdy. Kdo sem jezdí pravidelně, už to zná. Nově příchozí se ale ptají," řekla Jaroslava Staňková s Rodinného vinařství Staňkovi.

Blatnický spolek, který vznikl zhruba před třinácti lety, dnes čítá více než třicítku vinařů. Plody jejich práce si vychutnaly stovky milovníků vín. Mezi sklepy je rozvážely koňské povozy. V každém sklepě také návštěvníci mohli zakousnout drobné pohoštění a pohovořit s vinařem. „Nechceme, aby jen přišli, nechali nám tu peníze a zase odešli. Smyslem je, aby se o místním vinařství dozvěděli, že je děláme s láskou a že šíříme kulturu, kterou nám předkové zanechali," vypověděla Staňková.

Putování v Blatnici je stále oblíbenější. V prvním ročníku podle Ratajského přišlo asi 240 lidí, tentokrát to mohlo být téměř desetkrát tolik. „Způsob jedna paní povídala funguje výborně. Spokojení návštěvníci se vracejí a s nimi další a další," řekl předseda Cechu.

Mezi místní klenoty patří například Blatnický Roháč. Odráží v sobě tamní terroir - tedy spojení půdy, mikroklimatu a umu vinaře. Název má podle blatnické viniční trati Roháče, kde se pěstovaly hrozny, z nichž první vína tohoto typu vznikla. „Když tady vinohrady vlastnili Lichtenštejnové, víno vyrobené z hroznů z kopce Roháč dali v roce 1896 na výstavu do Paříže, kde vyhrálo zlatou medaili. Pak se zjistilo, že to byly odrůdy Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Sylvánské zelené," přiblížil Vojtěch Cícha z Vinařství Jan Cícha, které je členem spolku Viniblat. Tento spolek tvoří čtyři vinaři, kteří jsou držiteli ochranné známky Blatnického Roháče.