Šestadevadesát bodů ze sta si vysloužil jak světlý květový, tak i tmavý med vytáčený Miroslavem Vaculíkem letos v závěru náročného července. „Jsem velice spokojený. Včelařím sedmadvacet let, a toto prestižní ocenění si cením velmi vysoko. Je totiž ze soutěže, která je zaměřená na kvalitu a účastní se jí včelaři z celé České republiky,“ řekl úspěšný včelař z Kyjovska.
Medy procházejí chemickým rozborem v laboratoři Výzkumného ústavu včelařského ve středočeském Dole a odborníci jednotlivé sklenice medu hodnotí hned podle čtyř kritérií. „Jsem rád, že Výzkumný ústav včelařský a Český svaz včelařů tuto celorepublikovou výstavu pořádá. Včelaři díky ní mohou zjistit kvalitu svého medu a také jej porovnat s jinými, a zároveň jde o skvělou propagaci,“ přiblížil Vaculík, který se ve Vřesovicích stará o devětadvacet včelstev. Jak doplňuje med je zdraví a nenahraditelný. „Proto ho doporučuji jíst každý den," podotkl vřesovický včelař.

Ten tak završil tříletý čistý zlatý hattrick. Medy od Miroslav Vaculíka se totiž této republikové přehlídce zaskvěly zlatem v minulém i předloňském roce. „Oceněná byla výborná kvalita medu. První, květový, jsem vytáčel začátkem června, druhý pak koncem července,“ připomněl úspěšný včelař, který je členem kyjovské včelařské organizace.
I když jeho letošní medy získaly zlaté medaile, v sezoně jemu i ostatním včelařům přibývaly vrásky na čele. „Tento rok nás včelaře nepotěšil. Českého medu je málo. Byl špatný rok, mrzlo ještě v dubnu, včely se málo rozvíjely. A pak v červenci na tmavý med bylo strašně horko, nektar zasychal, takže včely neměly co nosit,“ posteskl si Vaculík.