Šestadevadesát bodů ze sta si vysloužil jak světlý květový, tak i tmavý med vytáčený Miroslavem Vaculíkem letos v závěru náročného července. „Jsem velice spokojený. Včelařím sedmadvacet let, a toto prestižní ocenění si cením velmi vysoko. Je totiž ze soutěže, která je zaměřená na kvalitu a účastní se jí včelaři z celé České republiky,“ řekl úspěšný včelař z Kyjovska.

Medy procházejí chemickým rozborem v laboratoři Výzkumného ústavu včelařského ve středočeském Dole a odborníci jednotlivé sklenice medu hodnotí hned podle čtyř kritérií. „Jsem rád, že Výzkumný ústav včelařský a Český svaz včelařů tuto celorepublikovou výstavu pořádá. Včelaři díky ní mohou zjistit kvalitu svého medu a také jej porovnat s jinými, a zároveň jde o skvělou propagaci,“ přiblížil Vaculík, který se ve Vřesovicích stará o devětadvacet včelstev. Jak doplňuje med je zdraví a nenahraditelný. „Proto ho doporučuji jíst každý den," podotkl vřesovický včelař.

Bedle rostoucí mezi Hodonínem a Dubňany ve středu dvacátého září.
Houbaře na Hodonínsku lákají do lesů bedle, více jich má růst koncem týdne

Ten tak završil tříletý čistý zlatý hattrick. Medy od Miroslav Vaculíka se totiž této republikové přehlídce zaskvěly zlatem v minulém i předloňském roce. „Oceněná byla výborná kvalita medu. První, květový, jsem vytáčel začátkem června, druhý pak koncem července,“ připomněl úspěšný včelař, který je členem kyjovské včelařské organizace.

I když jeho letošní medy získaly zlaté medaile, v sezoně jemu i ostatním včelařům přibývaly vrásky na čele. „Tento rok nás včelaře nepotěšil. Českého medu je málo. Byl špatný rok, mrzlo ještě v dubnu, včely se málo rozvíjely. A pak v červenci na tmavý med bylo strašně horko, nektar zasychal, takže včely neměly co nosit,“ posteskl si Vaculík.