Po prvotině, v níž dubňanští deváťáci upozornili na téma šikany, si tentokrát vyzkoušeli jiný žánr. Jejich studentská produkce KPRO:DUCTION připravila drama. „Jedná se o příběh čtyř chlapců, kteří si vyrazí do nedalekého bývalého vojenského prostoru, kde půjde o vteřiny. Do jejich výletu se totiž čirou náhodou připlete i nevybuchlá puma z druhé světové války,“ představil novinku žáků ze své školy ředitel Pavel Prošvic.

Inspirací pro tento příběh byla dokonce skutečná událost. „I přes to, že byl film Za školou náš první velký projekt, tak ohlasy byly velmi dobré. Právě ty nás nakoply natočit náš poslední krátký snímek,“ přiblížil režisér i autor filmu Filip Kratochvíla s tím, že námět navíc již delší dobu promýšlel. „V kombinaci těchto dvou důvodů vznikl film na docela dobré úrovni, který byl natáčen s podobným týmem, s jakým jsem pracoval na úspěšném předchozím spotu,“ podotkl Kratochvíla. Na novince spolupracovalo třicet lidí, z toho třetina na scénáři.

Slavnostní představení knihy Cundrla: zjevit obraz.
Akademický malíř Cundrla, kniha o něm přiblíží obrazy i příběhy

Filmařský tým vytvořil i kampaň na Hithitu. „Ten jednoduše řečeno propojuje kreativní lidi s těmi, kteří je chtějí podpořit. Z cílové částky 22 tisíc korun se nakonec vybralo neskutečných 34 917 korun. Tvůrci využili finance na techniku, catering, propagaci a na odměny pro přispěvatele na Hithitu,“ sdělil ředitel.

Filmaři se navíc ve svém novém krátkometrážním filmu pustili do mnohem delší stopáže než poprvé. Diváci se tak mohou těšit na více než dvanáct minut. „Vždy je dobré pamatovat na to, že film dělá myšlenka, děj, scénář, dynamika, napětí, vyznění a podobně, nikoliv stopáž. Každá scéna, každý dialog má mít svůj účel,” dodává režisér.

 Hygienici pravidelně sledují výskyt komárů ve vytipovaných lokalitách, převážně v lužních lesích.
Řádění komárů vrcholí, na Soutoku jejich aktivita dosáhla lokální kalamity

Po premiéře je spokojený. „První ohlasy, které se k nám postupně dostávají, jsou zatím jen a jen dobré, a jsme za to moc rádi. Veřejnou projekci chystáme. Film budeme promítat na letním kině v Rohatci, Kroměříži a okolí. Domluveni jsme s kinematografem Bratří Čadíků, který nám promítání ve městech umožní. O dva kroky zpět bude vždy jako předskokan filmu, který se bude zrovna promítat,“ nastínil Kratochvíla s tím, že v listopadu je čeká sraz a veřejné promítání doma v Dubňanech s režisérem Danem Svátkem. „Náš film bude opět jako předskokan jeho nového filmu, který bude představovat,“ dodal.