„Máme tady dvě hlídky prvního stupně a pět hlídek druhého stupně. Soutěží tady týmy z Lužic, Svatobořic-Mistřína, Hodonína U Červených domku a gymnázia," informovala ředitelka Úřadu okresního spolku Českého červeného kříže Alena Štukavcová.

Kromě pomoci zraněným měli mladí zdravotníci předvést techniku obvazování a dopravu postižených. „Všechno ošetřování, které provádějí je v pořádku. Dětem ještě chybí taková sounáležitost všech úkonů, které by měly udělat. Co se týká obvazování, tak si s ním poradí, umí dát dlahu a poskytnout základní první pomoc. Chyby jsou jen drobné, například jim nevadí, že pacient sedí čelem k slunci," hodnotila předsedkyně Oblastního spolku Českého červeného kříže Olga Míčková.

Student hodonínské obchodní akademie Jan Herůdek se už jednou dostal až k celorepublikovému vítězství. V současnosti je vedoucím čtyř zdravotnických hlídek. „Na soutěži se mi líbilo, že jsme si mohli konečně vyzkoušet, jak to vypadá, když se dostaneme do situace se zraněným. Jsou tady zdatní lidé, kteří opravdu umějí a v minulých letech ošetřovali, nebo ještě teď aktivně ošetřují," sdělil Herůdek.

Ten začínal chodit do zdravotnického kroužku na břeclavském gymnáziu. Z vítězství v okresní soutěži se tentokrát radovala pro první stupeň hlídka mladých zdravotníků ze Základní školy U Červených domků v Hodoníně, ve druhém stupni byli nejlepší žáci z lužické základní školy.