Případ, kterým se nyní zabývají kriminalisté ze Zlínského kraje, odstartoval letos v březnu ve Veselí nad Moravou. Jeden z obviněných se tehdy setkal s cizincem, který chtěl koupit marihuanu. „Za drogu dostal devatenáctiletý mladík sedmadvacet padesátieurovek. Na druhý den zjistil, že nejsou pravé. Spolu se svým o tři roky starším kamarádem je pak začali udávat do různých obchodů. Několik se jich objevilo také u taxikářů," uvedl mluvčí zlínské krajské policie Petr Jaroš.

K tomu, aby falešné peníze utratili, jim několikrát pomohli prostředníci. Ti pravděpodobně neměli tušení, že se jim do rukou dostaly padělky. „V jednom případě si prý mladší z obviněných bankovkou zapálil cigaretu," doplnil mluvčí.

Policistům se zatím podařilo zachytit jen dvanáct padělků. Je tedy podle nich možné, že další jsou stále v oběhu. „Jde o bankovky v hodnotě padesát euro vzoru 2002. Pokud se z toho roku k někomu dostanou, měl by si je důkladně prohlédnout," uvedl mluvčí. Falešné peníze nejspíš pocházejí ze Slovenska.