„Dřív se vepři chovali v téměř každém domě, dnes už je to spíš vzácnost. Obecní zabijačky se pořádají i v jiných obcích, a je to pro lidi zajímavá akce, tak jsme se vloni rozhodli, že to taky zkusíme,“ přiblížil kotelník Pavel Piškula.

Přestože byl loňský nultý ročník zkušební, zájem lidí si pořadatelé pochvalovali. S podobnou návštěvností počítali i letos. „Je rozumné počasí, celkem teplo, a je cítit takový ten zabijačkový ráz, tedy sníh i zimní období,“ doplnil Piškula.

O řádné zpracování čuníka se starala patnáctka odborníků, v čele s místním řezníkem Janem Lamáčkem.

„Zabíjíme jen jedno prase, tak je akce víceméně pro místní. Přespolní ale vyhánět nebudeme,“ zasmál se Piškula.

Lidé, kteří se v sobotu k obecnímu úřadu v Mutěnicích vydali, si mohli pochutnat na zabijačkovém guláši, polévce, ovaru, škvarkách, jitrnicích, pečeném masu nebo pečených žebrech.

Před samotným zpracováním pašíka se prodávaly jitrnice, jelita a tlačenka. „Peníze, které radnice prodejem zabijačkových pochoutek vydělala, použije na zaplacení vepře a výdajů,“ odkryla za obecní úřad Hana Svobodová.

Hlavním cílem akce přitom podle ní bylo, aby se lidé sešli v centru obce, společně ochutnali zabijačkové speciality a popovídali si u dobrého jídla a pití.

Na druhý ročník obecní zabíjačky se přišli podívat jak dospělí, tak i děti.
„Doma děláme taky zabijačku, takže vím, jak to vypadá. Nejvíc se těším na škvarky,“ odkryl místní chlapec Daniel Kouřil.