Svůj nápad proměnili ve skutečnost loni v říjnu, kdy se uskutečnila první schůzka kroužku a ochutnávka různých odrůd. „Scházíme se jednou za tři týdny u někoho ve sklepě. Tam si nachystáme občerstvení a přineseme vybrané odrůdy. Nyní budeme například probírat tramín a Pálavu, porovnáme, a pokud se vyskytne nějaká vada, tak poradíme, co s ní," popisuje dění spoluzakladatel.

Kroužek už od podzimu řádně zmohutněl. „Přibývá nás a v současnosti nás může být kolem dvaceti. Nejmladší má sedmnáct a studuje valtickou střední školu a nejstaršími jsou naši otcové," říká Holešinský s tím, že výhodou kroužku je to, že mladí mohou předávat novinky ze školy a starší naopak zkušenosti z praxe.

Doposud se však na schůzkách nezaměřili na červené víno. „Procházíme hlavně bílé odrůdy, ale zkusili jsme také roséčka. U posledního červeného zatím ještě čekáme, až vyzraje a vyleží se, probereme jej na jaře," uvádí mladý vinař.

Kroužek není uzavřeným sdružením, ale snaží se obohatit celou mutěnickou veřejnost. „Na Silvestra jsme před radnicí uspořádali košt svařených vín. Myslím si, že se akce, při níž se vypilo asi sto padesát litrů svařáku, vydařila. Přišlo asi dvě stě lidí, takže košt letos určitě zopakujeme," věří mladík, který je také oporou místních fotbalistů, kteří hrají čtvrtou nejvyšší republikovou soutěž. „Kdo se o víno zajímá, je u nás vítaný. Už s námi ze spoluhráčů byli Michal Vydařilý či Marcel Čepil," říká středopolař vinařů.

V současnosti se mladí mutěničtí milovníci vína připravují na úřední založení spolku. „Sehnali jsme si podklady a všechno potřebné dáváme dohromady i s právníkem. V nejbližší době jej ale založíme," potvrzuje Holešinský.