Registrovaná partnerství se podle statistik rozpadají méně než klasická manželství. Těch končí rozvodem polovina, u svazků osob stejného pohlaví je to čtrnáct procent. „Víc si toho vážíme. Je to pro nás o to cennější, že jsme si tu možnost museli vybojovat,“ zamyslela se Barbora Šarounová.

Mezi páry, které vstupovaly do registrovaného svazku, dlouhodobě převažovali muži. Teprve letos se rozdíl v počtu uzavřených partnerství mezi dvěma muži a dvěma ženami začal snižovat.

34
registrovaných partnerství loni uzavřely páry stejného pohlaví na jihu Moravy

Podle gay aktivisty Jana Fialy byl rozdíl pravděpodobně dán tím, že dříve registrovaní partneři nemohli adoptovat děti. „Když předloni v červnu Ústavní soud toto omezení zrušil, uzavřelo partnerství dokonce víc lesbických párů než v roce 2006, kdy do obřadních síní vstupovali první zájemci, kteří na tuto možnost čekali desítky let,“ sdělil.

Část gayů a leseb zatím stále vyčkává. Přejí si větší rovnoprávnost. „Možnost v budoucnu uzavřít svazek s mojí přítelkyní je pro mě důležitá. Považuji to za oslavu naší lásky. Registrované partnerství mi ale připadá trochu podřadné. Radši počkám, až se budeme moct vzít,“ řekla Šarounová.

Gayům a lesbám kromě odlišného vnímání sňatku a registrovaného partnerství vadí i rozdílná práva. Po smrti jednoho z partnerů například nezískají vdovský důchod. „Pokud vím, ženy navíc uzavřením partnerství ztrácejí možnost umělého oplodnění. Myslím, že i proto jich partnerství uzavírá poměrně málo,“ domnívá se Šarounová.

ZUZANA PEKÁRKOVÁ

Chřipka. Ilustrační foto.
Chřipková epidemie zasáhla jižní Moravu. Vyšší riziko nákazy hrozí ve městech