Po roční covidové přestávce zavítalo za houbami do hasičské zbrojnice více než patnáct set lidí. Hned tři dny se mohli kochat krásnou a vůní hub, a to nejen z okolí Ratíškovic, ale i z Beskyd. Vzácný měcháč písečný si našel cestu na výstavu dokonce až z Itálie. „Jezdí k nám lidi, kteří se o houby zajímají, takže se pak o nich dobře vykládá. Určitě jsme tady měli 250 druhů, přitom bychom byli rádi i za dvě stě,“ říká prezident ratíškovického Mykologického kroužku Václav Koplík.

Upozornil tak na aktuální nelehkou situaci houbařů na jihu Moravy. „Do minulé neděle houby rostly pěkně. Pak ale tři dny foukaly větry, nastal prudký útlum. Měli jsme tak obavy o počet vystavovaných druhů. Abychom měli co ukázat, tak jedna část z nás vyjela až do Beskyd, ale ostatní houby jsou z Dúbravy od Mutěnic až po Vracov a Bzenec,“ přiblížil mykolog.

Psi různých plemen zaplní Výstaviště Brno.
Čtyřnozí krasavci z celého světa v Brně. Výstaviště bude patřit psí přehlídce

Mezi nejvzácnějšími kousky byly voskovky právě z Beskyd, z Dúbravy hlíva olivová nebo hadovka valčická. „Roste tam, kde se daří vínu. Od hadovky smrduté se liší tím, že má fialové vajíčko. K jídlu absolutně nevábí,“ poukázal prezident.

I účast jindy poměrně hojných klouzků byla při letošním ročníku poměrně složitá. V okolí totiž nebyly k nalezení. Pomoc se nakonec našla. Souvisela se žehnáním výstavy slavkovským děkanem Milanem Vavrem. „Jeho rodiče nám přivezli jeden klouzek, tak jsme za něj byli velice rádi,“ potvrdil Koplík.

A výhled? „Nevím, jestli je to prognóza, nebo přání, že podzimní sezona teprve začne,“ dodává mykolog. Jak dodal, v historii ratíškovické výstavy hub mohli návštěvníci vidět už kolem tisícovky druhů. „Každý ročník se tady objeví nějaký nový,“ doplnil.