Výjimku tvoří na Hodonínsku jen daňci. Těch myslivci odlovili o sto devadesát dva kusů víc než v roce 2013. „U trofejové zvěře šlo spíše o průměrnou sezonu," míní Mančík, podle kterého získala spárkatá zvěř daleko méně ocenění než v roce předešlém. „U srnčí jsme měli přibližně o sto padesát medailí méně, než bývá zvykem," podotkl předseda.

Mezi slovenou zvěří bylo v uplnulé sezoně více daňků, zajíců i divočáků. „Často se mluví o tom, že jsou divoká prasata přemnožená. Takový problém je ale spíš v Čechách. U nás jsou jejich počty spíše stabilní," uvedl okresní myslivecký rada František Vaďura.

Podle Mančíka je u černé zvěře větší problém s lovem. „Divoká prasata se na Hodonínsku často schovají do kukuřice nebo řepky, kde umí vydržet klidně i několik měsíců," vysvětlil Mančík.

Hlavním negativním jevem uplynulé sezony je ale výskyt pytláků. „V loňském roce byly na Hodonínsku nahlášené tři případy," informovala policejní mluvčí Kamila Haraštová. Podle ní se za pytláctví však nepovažuje jen neoprávněný lov zvěře, ale i rybaření bez platného osvědčení.

Za ubývající zvěří nestojí jen ilegální lovci, ale často též dopravní nehody. „Za loňský rok jsme měli dvaaosmdesát nahlášených srážek se zvěří," vypočítal zástupce vedoucího hodonínského dopravního inspektorátu Jan Klásek. Právě takovým případům se snaží zabránit speciální ohradníky, které pachem odpuzují zvířata od silnic. „Nejde ale říci, že by fungovaly na sto procent," uvedl Mančík, podle kterého by měli dávat pozor především řidiči. „Pokud auto jede devadesátkou, nemá řidič žádnou šanci zareagovat. Hlavně v lesních úsecích večer by tak šoféři měli rychlost alespoň trochu snížit," konstatoval Mančík.