„Letošní ročník nás velice mile překvapil, protože díky počasí se urodilo hodně ovoce, a z toho ovoce se podařilo udělat hodně dobrých vzorků, dobré kořalky,“ pochválil třináctý ročník tradičního koštu pálenek v Bukovanech jeden z pořadatelů Jiří Pelikán a doplnil, že loňský rok byl pro ovoce dobrý, a to jak množstvím slunce, tak i deště, který přišel ve správnou dobu. Zdravé a vyzrálé ovoce je totiž podle něj základ pro dobrou kořalku.

Přestože převážná většina vzorků byla vypálena po roce 2000, našly se i archivy. „Máme velkou úctu ke starým kořalkám a každý rok se snažíme, abychom zde těch několik nejstarších vzorků měli,“ uvedl Pelikán. Letos se organizátorům podařilo získat vzorek slivovice z roku 1949, a to od Lubomíra Hýbla. „Tento pán bohužel vloni zemřel. Jeho syn ale vzorek vystavil a dopadl velice dobře. Je to velice zajímavé pití, protože takhle starou kořalku málokdo z nás kdy okoštuje,“ posoudil Pelikán.

Tuzemsko i zahraničí

Na třináctém ročníku koštu se sešly vzorky ze sta měst a vesnic České republiky. Nejvíce pak ze Slovácka. Přímo z Bukovan se na koště objevilo sto osmdesát osm vzorků. „Jsou tu vzorky od Ostravy po Hrušky a jsou tu vzorky od Hodonína až po Prahu, Náchod nebo Jihlavu,“ odkryl pořadatel. O post šampióna však soutěžila pětadvacítka vzorků ze Slovenska a objevily se dokonce i vzorky ze zahraničí, a to z Chorvatska, Srbska nebo Holandska.

Šampiónem se však stal Josef Kříž z Milotic, který se svou švestkou z roku 2009 získal krásných devětačtyřicet bodů. „Myslím, že můj vzorek trochu vyniká tím, že ovoce dozrávalo na stromech, které mají šest až sedm let, teprve začínajících rodit,“ zamyslel se šampión. Přesto ale přiznal, že se každoročně v Bukovanech sejdou výjimečné vzorky a vždy záleží na chuti degustátorů. „Už jsem zkoušel soutěžit s hruškou, švestkou, špendlíky nebo mirabelkou,“ doplnil.

Nejlepší podmínky na dobrou pálenku však má podle něj Horňácko. „My zde nemáme takové klima a podloží jako pěstitelé na Horňácku, kde je těžší a jílovitá zem,“ soudí Kříž.

Šimáček z Černých baronů

Akce se každoročně účastní i známá osobnost. Tou letošní se stal Strážničan Milan Šimáček, který na koštu zároveň představil svou nejnovější knihu nazvanou Příběhy slavných hostinců. „Je to soubor patnácti povídek o nejslavnějších restauracích Česka. Doslova Česka, protože v názvu je první díl. Lze tedy vydedukovat, že druhý díl bude od Prahy na východ a budou to hostince moravské,“ uzavřel Šimáček. Součástí koštu bylo i vystoupení Mužského a ženského sboru z Dolních Dunajovic a Spytihněvi.