Odpoledne je ve Vracově na Hodonínsku rušno. Město žije hody. Stovky lidí oblečených do krojů v jednom zástupu vyráží na radnici a pak na průvod městem. „Je to pro město velká událost, povídá se o tom všude. Vracov je známý tím, že je tady spousta lidí, kteří jdou hrdě a společně v krojích. Je to tradice, která se dodržuje desítky let, a to se mi na tom líbí,“ říká Lenka Štěpánková, která z Vracova pochází, ale do města se vrací už jen za rodinou a právě na hody. „Je to skvělý den pro nás pro všechny, protože i když už tady nebydlím v srdci to pořád mám a na hody se těším každý rok. Třeba až jednou budu mít děti, tak se vrátím a budou chodit v krojích,“ dodává žena.

Zdroj: Deník / Pavel Vičar

Hody brzy odstartují průvodem k radnici. Tam musí vracovská chasa požádat o právo na oslavu starostu města Jaromíra Repíka. „Jsem rád, že se tato tradice drží a má přesah i do okolních vesnic, což mi dělá velkou radost. I to, kolik se vás letos sešlo,“ komentuje starosta ještě před tím než vydá oficiální povolení. „Letos vám žádné kázání, jak se chovat nebo co dělat, dávat nebudu,“ říká a povolení zapije vínem a jde si zatančit.

Vracovské hody se pyšní tím, že se do nich každý rok zapojuje více lidí. „V loňském roce jich bylo přes devět set, letos to bude trvat, než je spočítáme. Vždy záleží i na počasí. Letos je hezky, tak to vypadá dobře,“ říká Jana Fridrichová z Městského kulturního klubu, který hody spolupořádá. Program má pevný ráz. "Od radnice se odchází ke stárkovi, tam se zpívá a tančí. Se stárkem se pak odchází pro stárku a všichni pohromadě následně projdeme městem. Kolem šesté hodiny večer si dáme dvě hodiny pauzu a v osm hodin se všichni sejdeme na hodové zábavě,“ doplňuje Jana Fridrichová, která jde také v průvodu.

Martina Zdařilová z Ratíškovic na Hodonínsku vydala svoji první knihu Plamenná duše věnující se dračí tématice.
Ve třinácti letech napsala Martina knihu o dracích