„I přes nepatrný pokles se neustále pohybujeme nad hranicí epidemie. V okrese Hodonín je zhruba dva tisíce tři sta nemocných na sto tisíc obyvatel. Jsou to klasické podzimní a zimní respirace způsobené i jinými viry než chřipkou,“ upozornil epidemiolog hodonínského oddělení Krajské hygienické stanice Libor Šmíd. Podle něj počet klasických chřipek narůstá.

Jak dále uvedl, před čtrnácti dny byla větší nemocnost na Veselsku. Minulý týden se ale počet případů snížil a za to začal narůstat na Kyjovsku a pak na Hodonínsku. Například u kyjovské dětské lékařky Šárky Kasardové zatím zvýšený výskyt nepozorovaly. „Zatím toho u nás moc není,“ zaznělo z její ordinace.

V okrese zatím převládá ze sedmdesáti procent chřipka typu A. „Asi třicet procent připadá na chřipku B. Asi z devadesáti procent jde o pandemický chřipkový virus,“ přiblížil Šmíd. Dále platí zákaz návštěv na lůžkových odděleních v obou nemocnicích, v Hodoníně od 5. a v Kyjově od 8. února.

Podle ředitele brněnské Krajské hygienické stanice vzestup nemocnosti pokračoval plošně už více než tři týdny. „Pokud člověk na sobě cítí, že je nemocný, tak by měl zůstat doma a léčit se. Užívat by měl léky proti teplotě. Měl by mít dostatek teplých tekutin, klid na lůžku a zatemnění, protože obvyklá bývá světloplachost,“ radí Jan Mareček s tím, že onemocnění trvá minimálně pět až sedm dnů.

Nejlepší prevencí je podle něj očkování, na které je nyní ale již pozdě. „Pokud je to možné, tak by se člověk neměl příliš pohybovat mezi lidmi v uzavřených prostorech. Takové ty nedělní vycházky do nákupních center nejsou v současnosti nejlepší. Pobyty v těchto místech jsou vždycky rizikové, protože se tam většinou dostane někdo, kdo virus má a vydechuje ho, a ten se pak v uzavřených prostorech koncentruje,“ upozornil Mareček.

Také správná strava s dostatkem vitamínů v přirozené podobě spolu s odpočinkem pomáhá organismu odolat nemocem. „Důležitý je nejen správný režim spánku a odpočinku, aby mělo tělo čas k regeneraci svých sil, ale i přiměřené oblečení k venkovní teplotě a tělesné aktivitě,“ konstatoval šéf krajské hygienické stanice.

V současnosti chřipka postihuje jak děti, tak dospělé, kteří ale mezi nemocnými převládají. Rizikovou skupinou jsou mezi nimi samozřejmě i kuřáci. „Kouření ničí řasenkový epitel na povrchu dýchacích cest, takže škodliviny, které se tam dostanou, nemá, co dostat ven,“ dodal Mareček.

PETR TUREK
VERONIKA HORÁKOVÁ