Lesní spojnice vede po katastru dvou obcí, Osvětiman a Moravan. O stejné šířce jako v současnosti ji nově utvoří zhutněný štěrk, kvůli splavování na ní budou vytvořené horské zábrany a propusti, aby voda mohla protékat napříč. „V současné době je to jen vyježděná hlína," upozornil ředitel.

Náklady podle nynějších předpokladů asi přesáhnou tři miliony korun. Všechno ale závisí na tom, jestli se družstvu podaří získat dotaci. Ta by mohla pokrýt až osmdesát procent nutných výdajů. Upravovaný úsek měří zhruba osm set šedesát metrů.

Součástí zpevňování lesní cesty budou kromě nového povrchu také příkopy, hospodářské nájezdy a takzvané georohože. Ty slouží ke zpevnění cest ve vlhkém prostředí, je to plastová vrstva, která zabrání zabředávání štěrku do bahna. „Zpevnění cesty podporujeme, spolu s ředitelem osvětimanského družstva jsme na plánu spolupracovali. Je to dobrá věc, pomůže zatraktivnit celou oblast, lépe se zpřístupní cesta ke svatému Klimentu," řekl moravanský starosta Jan Dočekal.

Hora svatého Klimenta je poutní místo, národní kulturní památka a významné archeologické naleziště. Každý rok se tam uskuteční několik mší, v oblasti bývají také Gorazdovy dny a pouť. „Ke svatému Klimentovi chodí i obyvatelé Moravan na různá setkávání, mužský sbor Paniháj tam pořádá ochutnávku vod," zmínil se starosta Dočekal.