Ještě před sto dvaceti lety pohřbívali Strážničané své předky na místě, které se nacházelo u kaple svatého Rocha, tedy u dnešní Základní školy Školní. V roce 1896 ale tento hřbitov zrušili. Pro stavbu hřbitova nového, dnešního, který leží u Skalické brány, tehdy daroval pozemek Antonín Magnis.

Místo posledního odpočinku, které v roce 2015 oslaví už sto dvacet let, čekají příští rok úpravy. Za více než čtyři sta tisíc korun. Město na opravy získalo peníze přes Místní akční skupinu. „Vstupní brána na hřbitov je ve velmi špatném stavu. Proto je potřeba odstranit omítky, které již nedrží. Kolem pak uděláme okapové chodníky, díky nimž zabráníme tomu, aby voda při dešti stříkala na zeď. Uděláme také sanační omítky," vyjmenoval nutné práce referent strážnického odboru investic a správ budov Jiří Slezák.

Jak dále uvedl, nové podoby se dočkají i dvě sochy ženských postav. „Jejich autorem je pravděpodobně hodonínský sochař František Štábla, který měl kamenictví a v té době sochy různě dodával," přiblížil strážnický historik Jiří Pajer.

Na místě

Podle Slezáka potřebují sochy zrestaurovat. Odborník je upraví na místě. „Sochy jsou totiž součástí stavby a jsou napevno přidělané. Oběma chybí různé části, které je potřeba dodělat," doplnil Slezák.

Hlavním záměrem je ale především upozornit na hroby strážnických osobností, jichž u Skalické brány odpočívá celá řada. „Nechybí mezi nimi zakladatel hřbitova, starosta Jan Horný, kronikář města Jan Skácel, lidová zpěvačka Marie Procházková, akademický malíř František Cundrla i primáš cimbálové muziky Slávek Volavý," vyjmenoval Slezák.

Iniciativa se zamlouvá dceři Vítězslava Volavého, od jehož úmrtí letos uplynulo už třicet let, Tatianě Pálenské.

„Určitě jsem za to ráda. Myslím si, že jsou lidé, kteří pro město udělali hodně a nezištně, a tatínek mezi ně patřil. Dokázal udělat hodně nejen pro muziku, ale i pro Strážnici," reagovala na plány strážnické radnice Pálenská.

Na všechny osobnosti mají upozornit informační tabule, které budou u vstupů na hřbitov. Mimo jiné poukáží i na kulturní památku. Náhrobek stavitelské rodiny Doleželovy, který vytvořil sochař Franta Úprka.

Práce mají být hotové do poloviny příštího roku. Tím ale opravy neskončí. Podle Slezáka má radnice časem v plánu opravit i zbytek hřbitovní zdi. Konkrétně pak přední stranu kolem vstupní brány.

A podle starostky města Renaty Smutné je možné, že zrekonstruovaná brána nabídne jeden ze zajímavých vizuální zážitků. Město se totiž nebrání myšlence místo nasvítit, jako je tomu třeba v Hodoníně. „Obecně jsem příznivcem neosvětlování památek. Je ale otázkou, jestli nasvítit portál i s neopravenou zdí kolem, nebo počkat, až bude přední strana hřbitova kompletně opravená. Zatím jsme to ale detailně neprobírali," sdělila starostka.