Nejvíce stoletých a starších obyvatel bydlí po Praze právě na jižní Moravě. Vyplývá to z dat České správy sociálního zabezpečení, která zveřejnila minulý týden. Podle mluvčí správy Jany Buraňové zde bydlí celkem šestaosmdesát stoletých a starších důchodců. „Je to dvanáct mužů a čtyřiasedmdesát žen," upřesnila mluvčí Buraňová.

V současnosti je nejstarší obyvatelka kraje a současně České republiky žena s rokem narození 1908. „Odkud konkrétně pochází, bohužel nedokážu říci, sledujeme jen krajské údaje," upozornila mluvčí Buraňová.

Na jihu Moravy přitom žila i předchozí nejstarší žena. Bedřiška Köhlerová, která v červnu zemřela v Domově pro seniory Věstonická, se dožila sto osmi let.

Péče o takto staré lidi je velmi náročná. Potvrdila to ředitelka Domova pro seniory Koniklecová v brněnském Novém Lískovci Iva Záhorová. „Péče je náročnější s tím, jak se zhoršuje jejich zdravotní stav. Ale i tak je to velmi individuální. Hodně záleží na tom, jaký život vedli důchodci dříve, spoustě pozdějších problémů se dá totiž předcházet prevencí," upozornila.

Podle ní hraje důležitou roli také psychický stav důchodců. „Máme i klienty, kteří jsou ve svých devadesáti letech v lepší kondici než jiní o dvacet let mladší," upozornila Záhorová.

Právě na prevenci a předcházení nemoci ve stáří se zaměřuje spoluautor projektu Stárneme úspěšně Pavel Kellner z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. „Nejčastěji mají důchodci problémy se smysly, ztrácí sluch a zrak. Podstatné také je, jak moc se u nich rozvine stařecká demence," vyjmenoval časté problémy ve stáří Kellner.

Projekt Stárneme úspěšně se snaží na problémy spolu s možnou prevencí upozorňovat už u žáků na základních školách. „Když vysvětlujeme, co je ve stáří může čekat, děti nám kolikrát nevěří. Ale když na ně oblékneme náš speciální model, hned si mohou lépe představit, co je ve stáří čeká," vysvětlil Kellner.

Takzvaný model je speciální postroj, který dokáže omezit pohyb nebo simulovat zhoršení sluchu a zraku. „Je to výuka prožitkem, na kterou dnešní žáci nejvíce slyší a nejvíce ji vnímají," doplnil Kellner.

S modelem Kellner školí také ošetřovatele v domovech pro seniory. „Pomáhá jim lépe pochopit, co prožívají jejich klienti," vysvětlil.

Častý problém starších lidí, kterému se dá předcházet, je řídnutí a lámavost kostí. „Člověk si zásoby kostní hmoty tvoří do třiceti let, pak začnou kosti postupně řídnout. Je ale rozdíl, jestli se nemoc rozvine v padesáti letech, nebo díky poctivé prevenci třeba i o dvacet let později," upozornil Kellner.

Nemoci se dá předcházet například pohybem, ale také dostatečným příjmem vápníku a vitaminu D. Už dávno přitom podle Kellnera neplatí, že by třeba děti na vesnicích měly více pohybu než ty z města.

MICHAL RAPCO
PATRIK EL-TALABÁNI