Na jihu Moravy zůstalo v pondělí v podvečer bez proudu zhruba šestnáct tisíc domácností. „Problémy řešíme na Znojemsku, Břeclavsku a Vyškovsku. Přímo v Břeclavi je bez elektřiny 3600 domácností, v Rousínově 960,“ uvedla v pondělí večer mluvčí společnosti E.On Martina Slavíková. V kraji proto vyhlásili kalamitní stav.

Podle mluvčí břeclavských strážníků Lenky Rigó jim večer volali Břeclavané, že v centru města vypadává elektřina. „Týká se to například Fintajslovy nebo Slovácké ulice,“ zmínila. Bez proudu bylo po šesté večer takřka celé centrum Břeclavi, podle posledních informací nebude ve městě následujících čtyřiadvacet hodin svítit veřejné osvětlení. 

Radnice v Líšni. Ilustrační fotografie.
V noci přišel vykrást radnici v Líšni. Při příjezdu policie se krčil za kopírkou

Strážníci upozorňují obyvatele na hrozící nebezpečí pádu stromů či střešních krytin. „Pokud to není nutné, nevycházejte z domu,“ apelovala Rigó.

Odpoledne byla nejhorší situace na Blanensku. Přibližně hodinu a čtvrt byli bez proudu třeba obyvatelé Šebetova. „Kolem páté hodiny proud v obci opět naskočil. Výpadek nebyl drastický,“ řekl tamní starosta Zdeněk Čížek.

Kvůli silnému větru se dopoledne utrhla střecha rodinného domu v Moutnicích na Brněnsku. „Sousední střecha se srolovala, utržená střecha při odletu poškodila i další, která je vzdálená přes jeden dům. Skončila pak o čtyři domy dál na dvoře rodinného domu,“ popsal moutnický starosta Antonín Vymazal. Nikdo se nezranil.

V Branišovicích na Brněnsku před šestou večer odlétla střecha kulturního domu a poničila auto. „Na trafostanici u potoka se zkřížily dráty a začalo to jiskřit jako ohňostroj,“ popsal starosta Marek Sovka. Informace o výši škody na kulturním domě zatím nemá.

Ilustrační foto
Pytle se sutí a pletivem vyhodil do lesa. Vyfotil ho kolemjdoucí

Na Hodonínsku spadený strom přibližně na půl hodiny uzavřel silnici mezi Strážnicí a Bzencem.

Podle Jiřího Horského, ředitele společnosti Kordis, která koordinuje dopravu v kraji, vítr způsobil významnější potíže pouze v dálkové dopravě. „Vlakové spoje z Čech a Polska nabíraly dopoledne až hodinové zpoždění,“ zmínil.

V Brně preventivně uzavřeli městské parky a hřbitovy. Volně přístupné parky označili varovnými cedulemi a bílou páskou. Hrozí tam pády stromů. „Zatím to platí do úterního poledne,“ sdělila ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Meteorologové v pondělí po čtvrté odpoledne vysoký stupeň nebezpečí odvolali.

Zatímco se v noci silný vítr uklidnil, ráno opět ukázal na jižní Moravě svou sílu. „V noci jsme vyjížděli pouze jednou. Během brzkého rána jsme však už vyrazili čtyřiadvacetkrát. Nejvíce zásahlů jsme doposud měli na Blanensku a Brněnsku,“ shrnul mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. 

Někteří uživatelé se na sociálních sítích orkánem bavili. „Ulítl mi igelitový sáček od svačinek,“ napsal třeba Pavel Pavlík.

Čtenáři Brněnského deníku Rovnost glosovali hlavní událost pondělí na facebooku redakce. FOTO ZDE

Orkán Herwart řádil před třemi lety

Extrémně silný vítr páchal v kraji škody také v říjnu před třemi lety. Orkán Herwart vyvracel stromy, lámal sloupy s elektrickým vedením a odnášel střechy. Za dva dny, kdy vichřice řádila nejvíce, zasahovali krajští hasiči u rekordních devíti set případů. V brněnské Líšni v roce 2017 vichr svlékl zateplení panelového domu a utrhl střechu základní školy Horníkova. Zničil také zámecký skleník v Boskovicích – vítr odnesl tři čtvrtiny střechy a do sálu zatekla voda. Účet za opravy škod se nakonec vyšplhal na více než dva a půl milionu korun.

Zdroj: Deník/ Jana Kudrhaltová
Mobilní rozhlas. Ilustrační foto.
Blanenská radnice informuje obyvatele i přes mobilní rozhlas

Kalamitu orkán tenkrát způsobil i v lesích. V těch brněnských poničil patnáct tisíc kubíků dřeva, na Blanensku znehodnotil patnáct tisíc kubíků a dalších deset tisíc stromů poškodil v okolí Bučovic na Vyškovsku.

Orkán Sabine
- výpadky elektřiny: 16 000 domácností v kraji v pondělí v podvečer bez proudu (3 600 přímo v Břeclavi)
- zásahy hasičů: utržená střecha rodinného domu v Moutnicích
- doprava: až hodinové zpoždění vlaků

Uzavřený hřbitov, zrušené lyžování

Z důvodu velkého větru uzavřeli až do odvolání hodonínský městský hřbitov. „Otevřen bude pouze pro návštěvníky plánovaných pohřbů, případně pro ty, kteří půjdou pohřeb vyřizovat. O opětovném zpřístupnění areálu budeme informovat," uvedla na stránkách města Hodonína správa hřbitova.

Brněnské letiště funguje podle jeho mluvčího Jakuba Splavce bez omezení.

Totéž platí i pro lyžařské areály na jihu Moravy. Správci areálů v Olešnici a v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku žádná opatření kvůli silnému větru nepřijali. Do lyžařského areálu v Němčickách na Břeclavsku v pondělí odpoledne nepřijedou na lyžařské kurzy žáci ze základní školy Šlapanice. Její vedení odpolední lyžování kvůli silnému větru zrušilo. „Rozhodli jsme se tak z bezpečnostních důvodů na základě předpovědi počasí, protože jsme nechtěli riskovat, aby se dětem něco stalo,“ vysvětlil ředitel základní školy Šlapanice Pavel Vyhňák. 

Ilustrační foto.
Záchranáři mají za sebou 102 tisíc výjezdů. Lidé volají i kvůli banalitám

„Dopolední lyžařský blok u nás žáci dvou jiných základních škol nicméně absolvovali bez potíží,“ řekl správce areálu Jaroslav Stávek.