VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na jubilejním koštu mělo předpremiéru pivo se solí a sušenou rybou

Lipov /FOTOGALERIE/ – Téměř padesát různých vzorků mohli ochutnat milovníci chmeleného nápoje na jubilejním pátém Horňáckém koštu piva. Do lipovské sokolovny si i tentokrát našly cestu stovky příznivců ječmene ušlechtile přeměněného do tekuté podoby. Ta nabízela požitek chutí, vzhledem i vůní.

15.10.2017 AKTUALIZOVÁNO 16.10.2017
SDÍLEJ:

Jubilejní pátý Horňácký košt piva v Lipově.Foto: Deník / Turek Petr

„Většinu těch borců, co jsou za pípou, známe a víme, jaké pivo vaří, takže si jdeme pochutnat. Je jedno, jestli od nich piju spodně nebo svrchně kvašené, protože všechny jsou super,“ říká lipovský rodák Vladimír Přibyl, který odstartoval sobotní degustaci sedmnáctkou.

Jeho kamarád Jan Bednařík z Veselí nad Moravou si dopřává spíše jedenáctku a dvanáctku. „Vždycky sem jezdíváme kvůli speciálům. Osobně mi vyhovují nižší stupně piva,“ svěřuje se Bednařík.

Hosté si mohli vybrat z celkem sedmačtyřiceti druhů piv, které pořadatelé zajistili. Ti si pivním festivalem plní své sny. „První ročník byl opravdu hektický, objeli jsme pětadvacet pivovarů a od každé nakoupili jednu bečku. V dalších ročnících už přijeli zástupci některých pivovarů a čepovali svoji produkci,“ připomíná organizátor Ladislav Lukács s tím, že letos zavítalo do Lipova osm pivovarů.

Samozřejmě se představil i ten domácí, Velický bombarďák, a to s jedenácti druhy piv od desítky až po sedmnáctku. „Připravili jsme například polotmavý lehce nakuřovaný speciál Vašek, kterého vaříme jen jednou ročně u příležitosti svatého Václava, patrona českého piva. Dále dvanáctku Cherokee se dvěma druhy chmele nebo soudek sedmnáctky SingleHop IPA s americkým chmelem Pekko, který má karamelové tóny,“ představil část bombarďácké nabídky Lukács.

Svůj um ukázaly i začínající pivovary. Třeba ten ze sousední Louky čepoval i žádanou polotmavou dýňovou čtrnáctku. „Pivu věnujeme veškerý volný čas. Chmel na něj bereme přímo od žateckého prodejce a ječné slady ze Záhlinic,“ říkají nadšenci Marek Hudeček a Václav Kolacia, kteří si první vlastní pivo uvařili před osmi lety.

S PŘÍCHUTÍ SOLI A TUŇÁKA

V samostatném pivním koutku byly k ochutnání speciály od tvůrců z Čech či zahraničí, například ze Zhůře u Plzně, Broum na Berounsku, Potštejna, Žatce nebo dokonce z USA a Belgie. Největší raritou však bylo kyselé světlé svrchně kvašené pivo z pšeničných a ovesných sladů s nezvyklým názvem Oh My Fishy Gose, které obsahuje himalájské a uzené soli a sušeného tuňáka.

Za tímto pivem stojí spolupráce létajícího putovního pivovaru Crazy Clown, potštejnského pivovaru Clock a boršického rodinného ovocného lihovaru Žufánek. „Je ve stylu gose, který se náročnější na výrobu a v Česku příliš nevaří. Podílel jsem se na něm bylinnou směsí tradiční pro giny, tedy s jalovcem, koriandrem, meduňkou a santalovým dřevem,“ přibližuje unikát Martin Žufánek.

Zmiňované pivo uvařené mělo dokonce v Lipově moravskou předpremiéru.

Autor: Petr Turek

15.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Stavebnictví - Tesař/montážník dřevostaveb25 000 Kč

Tesař/dělník Zavedená společnost zabývající se návrhem a realizací dřevostaveb, pasivních domů a mobilních domů hledá nové kolegy na pozice tesař/montážník dřevostaveb.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník15 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník dělník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, vychystávání a kontrola vychystaného zboží ze skladu, manipulace se zbožím, balení zboží, zodpovědnost za správnou expedici zboží, úklid skladů, pomocné práce ve skladu a ostatní činnosti souvisejcí s naskladňováním a vyskladňováním zboží, , Požadavky:, praxe na pozici skladníka a znalost sortimentu vodo-topo-plyn výhodou, ne podmínkou, dobrou pracovní morálku a dobrý fyzický stav, čistý trestní rejstřík, samostatnost, spolehlivost, časovou flexibilitu, chuť učit se novým věcem, , Nabízíme:, stabilní zázemí v rozvíjející se společnosti, zajímavé finanční ohodnocení, zaměstnanecké benefity, nástup možný ihned nebo dle dohody. Pracoviště: Mso trade a.s. - provozovna [896], Za Humny, č.p. 3302, 697 01 Kyjov 1. Informace: Josefa Foukalová, +420 518 398 834.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař18 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: nižší střední. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Oblíbená restaurace Bukovanský mlýn pořádá výběrové řízení na pozici Kuchař/přílohář. Hledáme spolehlivé a schopné kolegy do našeho kulinářského týmu kuchařů., Požadujeme, · pozitivní přístup k práci a časová flexibilita, · Praxi v oboru nebo vyučení, · bydliště v okolí Kyjova nebo Ždánic (možnost občasného ubytování), Nabízíme, · Mzda 18000-22000 + bonusy, · možnost dlouhodobé spolupráce a kariérního růstu, · práce na hlavní pracovní poměr, · pracovní doba krátký/dlouhý, · personální strava, · možnosti vnitropodnikového školení (Hotel Buchlov, Penzion Régio, Slovácká galerie vín), · zázemí prosperující firmy, poskytující mnoho výhod pro své zaměstnance, , V naší firmě si všímáme pracovitých lidí a dokážeme je patřičně odměnit., , Možnost ubytování v okolí. , , Životopisy zasílejte na lexa@chata.cz. Pracoviště: Region, spol. s r.o. - pracoviště bukovany 01, 696 31 Bukovany u Hodonína. Informace: Jan Lexa, +420 773 796 300.

Kvalita a kontrola jakosti - Kvalita a kontrola jakosti Kontrolor kvality,20 000 Kč

Kontroloři kvality potravin a nápojů, laboranti Manažer/ka kvality. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Údolní 1174, 696 11 Mutěnice., Náplň práce: řízení oddělení kvality a procesů systému řízení kvality ve výrobní společnosti/ organizace, příprava a provádění externích auditů dle norem systému řízení ISO 9001, HACCP, ISO 22000 a Tesco/ Příprava interních auditů a nápravných opatření/ Dohled nad rozbory kvality výrobků/ vyřizování a rozbor reklamací/ analýza vad a poruch výrobků/ návrhy opatření jejich realizací/ Posuzování shody výrobků s požadavky norem a nařízení vlády/ řízení reklamací, školení zaměstnanců/ komunikace se zákazníky a dodavateli/ Controlling, spolupráce s externími pracovníky BOZP, Chemie, Požadavky: uživatelská znalost práce na PC / MS Office, samostatnost, spolehlivost, organizační schopnosti, vysoké pracovní nasazení , Výhodou: znalost IS Pohoda, ISO, HACCP , znalost metrologie, znalost vinařské legislativy, znalost norem ISO 9001, HACCP, ISO 22000, Tesco, BRC/IFS, Certifikát některé z uvedených norem výhodou, předchozí zkušenost s potravinářskou výrobou výhodou., Zam. výhody: Stabilní zázemí úspěšné společnosti, práce v přátelském kolektivu, práce na HPP,stravenky, příspěvek na penzijní připojištění a pojištění odpovědnosti, školení,bonusy/prémie,firemní akce., Kontakt: e-mailem: kosejkova@vinarstvimutenice.cz. Tel. 604 536 781.. Pracoviště: Vinařství mutěnice, s.r.o., Údolní, č.p. 1174, 696 11 Mutěnice. Informace: Kateřina Kosejková, +420 604 536 781.

Rozhovor na konci týdne s architektem Petrem Hrůšou.
4

Když člověk potká sochu, přestane vnímat čas, tvrdí architekt Hrůša

Hodonínské futsalistky. Ilustrační foto

Futsalistky Tanga budou v polovině června bojovat o titul

Jezírko nad hlavou. Muzeum lovců mamutů promění v Dům přírody

Dolní Věstonice – Po schodech sejdou do potemnělých prostor a nad hlavami budou mít vodu. Pod umělým jezírkem se projdou návštěvníci Domu přírody připravovaného v Dolních Věstonicích na Břeclavsku. „Chceme vytvořit návštěvnické centrum Chráněné krajinné oblasti Pálava. V nové expozici ukážeme, jak člověk v historii ovlivnil přírodu a krajinu,“ popsal ředitel Regionálního muzea v Mikulově Petr Kubín.

Hodonín dohání manko na sociálních sítích. Na Facebooku chce oslovovat mladé

Jižní Morava - Dvoustým člověkem, který sleduje facebookový profil města Hodonín, se ve čtvrtek stal redaktor Deníku Rovnost. Příhraniční město je na sociální síti teprve několik týdnů, ve srovnání s Břeclaví či Znojmem má ale několikaleté zpoždění.

AKTUALIZOVÁNO

My chceme gól, hnali fanoušci v Olympijském parku hokejisty do finále. Ale marně

Brno /VIDEO, ANKETA/ – Několik stovek lidí přišlo v pátek do Olympijského parku na brněnském výstavišti na dálku podpořit hokejisty České republiky v boji proti celku Olympijských atletů z Ruska. Bohužel si před velkoplošnou obrazovkou v pavilonu Z nemohli ani jednou zakřičet gól. Český národní tým prohrál v semifinále 0:3 a čeká ho boj o bronzové medaile.

AKTUALIZOVÁNO

Hokejisté v bitvě o finále padli s Ruskem. Zahrají si o olympijský bronz

/FOTOGALERIE/ Šance na medaili ještě žije, zlato z toho už ale nebude. Čeští hokejisté prohráli v semifinále olympijského turnaje s Ruskem 0:3 a budou tak bojovat o bronz. Ze strany národního týmu to nebyl špatný výkon, bohužel znovu vyhořel v koncovce. Svěřenci trenéra Josefa Jandače se v sobotu od 13:10 utkají s vítězem zápasu mezi Kanadou a senzací z Německa.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT