„Ochutnávka zelí jako životabudiče a pálenky, které jsou v době chřipek výbornou prevencí, nikomu neuškodí,“ smála se ředitelka. A o tom, že těch, co si vzácné rady předků berou k srdci, nebylo málo, svědčila dlouhá fronta před vstupem. Než uhodila sedmnáctá hodina, přivítali pořadatelé nejméně sedmistého návštěvníka, a podařilo se tak překonat průměrnou návštěvu oblíbeného koštu.

Méně je více

I když byla loni špatná úroda ovoce, sešlo se 1259 vzorků pálenek ze 125 obcí. „Je to jen o sto vzorků méně než loni, kdy jsme trhli rekord,“ upozornil prezident Gurmánů z Mikulčic Vít Pavka. O co bylo méně vzorků, o to byly kvalitnější, protože lidé do koštu vybrali ověřené starší ročníky. Některé pálenky pocházely i z Rakouska, Německa, Chorvatska a Slovenska.

Tekuté ovoce se hodnotilo ve dvanácti kategoriích, přičemž v každé se vyhlašovala tři první místa. Mezi klasickým modrým ovocem, meruňkou či hruškou byly i zajímavosti, jako jsou například pálenky z ananasu, kdoule a oskeruše nebo taková dýňovice či břinkovice, která se vyrábí z červených plodů keře dřínu. „Na tom se ukazuje, že se může pálit vše, co má cukr a škrob,“ smál se Pavka.

Úplným šampiónem koštu se stala pálenka z durancie Antonína Škrháka z Archlebova. „Ale bylo to o chlup, kdy soupeřila s výbornou višní Josefa Šimka z Dubňan,“ doplnil Vít.

Kysaného zelí se na koštu sešlo nakonec šestačtyřicet vzorků. Šampiona dokázala vyrobit Marie Pavkové starší z Mikulčic. „Její zelí splňovalo všechny znaky jakosti, což jsou světlá barva, příjemná čistá vůně a kyselá, ale přitom lahodná chuť,“ zhodnotil odborník na konzervárenství Jaroslav Balaštík, který je autorem tabulek pro hodnocení kysaného zelí a častým členem hodnotící komise koštu. „Když košt zelí začínal, bylo zelí průměrné až podprůměrné. Při každoročním hodnocení ale lidé zjistí nedostatky a snaží se je pro příště odstranit,“ dodal odborník. Podle něj je jakost koštovaného zelí už opravdu vysoká.

Patenty na dračku

Kromě zelí mohli návštěvníci koštu ochutnat i řadu krajových specialit, jako jsou zelňačka, zelné placky a ondráše s uzenou krkovičkou, rohlíčky se zelím a uzeninou, zelný štrúdl i škvarkové pečivo. Dva dny předem je pekly a usmažily členky mikulčického Klubu žen, Gurmánů i tamní vyhlášená kuchařka Svatava Cibová. Ta letos nabídla novinku – patenty s povidly a mákem. „Upletla jsem si na sebe bič, stála jsem u nich do noci, udělala jich sto šedesát a v momentě byly pryč,“ oznámila kuchařka, která si loni za svou zelňačku vysloužila dokonce diplom od pořadatelů koštu. Ti už mají další plány, v srpnu uspořádají první ročník Špekoštu. „Jak někde dělají košt klobásků, my chceme zkoušet výrobce uzenin, jak dokáží udělat bokovinu, špek či bůček,“ pozval už nyní Vít Pavka.