Létaní se přitom Nečesánek věnuje pouze čtyři roky. „Docela se daří. V loňském roce jsem byl na mistrovství třetí, letos druhý. V loňském roce jsem letěl i Evropský akrobatický pohár, kde jsem byl druhý. K tomu lítám i halovou akrobacii, v níž jsem získal dvě první místa," prozradil čerstvý český vicemistr Nečesánek, který má zkušenosti i z mistrovství světa. Tam skončil na desátém a dvacátém místě.

První místo si v sobotu vybojoval, také sedmnáctiletý, Marek Plichta. Ten létá už od svých tří let. „Můj otec létal a děda taky. Vždycky mě k tomu vedli a pak už jsem se tomu věnoval sám. Nejtěžší je asi koncentrace. S tím mám občas problém, protože někdy člověk není schopný se plně koncentrovat," řekl mistr České republiky Plichta, který má na kontě už několik mistrovských titulů i vítězství.

Nový mistr si pochvaloval i atmosféru v Kyjově. „Vyšlo hezké počasí, lidé se přišli podívat. Takže paráda," pochválil akci Plichta.

Spokojen byl i pořadatel. „Sobotní akce byla opravdu výtečná, počasí nám přálo, dorazilo dost pilotů. Neděle už je o trošku horší, ráno pršelo, takže na místě je míň pilotů i diváků než v sobotu. Na mistrovství se hodnotí zejména provedení a kvalita obratů, ale i rychlosti modelů," sdělil Robert Ondříšek z Leteckého modelářského klubu v Kyjově, který akci pořádal.

Bohatý byl i nedělní program. Lidé zhlédli ukázku elektrických větroňů, ukázku boje první světové války, kterou doprovodily zvukové i pyrotechnické efekty. „V Kyjově je to vůbec poprvé, co lidé uvidí podobnou ukázku. Jde o let vojenských letadel a nechybí k tomu ani komentář. Zabývá se tím skupina modelářů z různých koutů republiky. Pozvali jsme je a oni nám tak předvedli tuhle show," dodal pořadatel.

Na kyjovském letišti se představení líbilo stovkám návštěvníků. „Z ukázky válečné bitvy jsme bohužel viděli jen kousek, přesto musím říct, že to bylo opravdu moc zajímavé. Doprovodné efekty byly skvělé, něco podobného jsem ještě neviděla," svěřila se například Lucie Havránková z Hodonína.