Na oddělení mají k dispozici sedmatřicet lůžek. Na těch jsou obvykle pacienti, které nejčastěji propustili z interny či chirurgie. Stále se ale ještě neobejdou bez pomoci ošetřovatele a zdravotníka. Jsou tady tak těžce nemocní staří lidé, mladší alkoholici, kteří mají s pokročilými problémy jater či ti, co trpí Alzheimerovou chorobou či rakovinou. „To není zdaleka úplný výčet. Hospitalizovali jsme například morbidně obézního diabetika, který měl týden po amputaci nohy. Po dvou a půl měsících odjížděl sám na vozíku. Poslal nám krásný dopis, ve kterém personálu poděkoval za laskavý přístup,“ přiblížila vrchní sestra Hana Cenková.

Lávka přes řeku Moravu mezi moravskými Mikulčicemi a slovenskými Kopčany. Má jméno Lávka Velké Moravy.
Lávka mezi Mikulčicemi a Kopčany dostala jméno. Vyhrálo spojení s Velkou Moravou

Na tamní oddělení přijali i ležící dvousetkilovou pacientku, kterou před dvěma měsíci přivezlo šest hasičů. V současnosti jí je už mnohem líp. „Pravidelně absolvuje konzultace s nutriční terapeutkou, denně rehabilituje. Díky tomu je pacientka nyní schopna za pomoci chodítka udělat pár kroků po pokoji. S ohledem na její původní stav to považujeme za malý zázrak,“ popsal další případ vedoucí lékař Marek Pollák.

Kromě následné péče ale na oddělení nabízí i takzvané odlehčovací pobyty. Na ty přijímají z domácí péče klienty, o které se dočasně nemá kdo postarat. „Během hospitalizace je vyšetříme, poskytneme jim celodenní péči, rehabilitaci. Jsou přednostně umístěni na nadstandardních pokojích. Délka pobytu se zpravidla pohybuje mezi dvěma až čtyřmi týdny,“ sdělila vrchní sestra s tím, že tu službu nehradí zdravotní pojišťovna.