Na třech úsecích kanálu letos skončila sezona dříve. Povodí Moravy jakožto správce cesty v září odstartovalo nutné opravy kamenného opevnění a čištění. „Baťův kanál tak bude pro turisty bezpečnější a na své osmdesáté narozeniny omládne,“ uvedl mluvčí Povodí Petr Chmelař.

Asi nejdůležitější oprava se dotýká části mezi Vnorovy a Strážnicí. „Pokračuje odtěžování nánosů. Ještě při těžbě začnou opravy opevnění, které potrvají do jara. Mezi hospodářským mostem a Vnorovy se již pracuje na opevňování koryta. V tuto chvíli je přibližně polovina opevnění hotová,“ upřesnil Chmelař.

Senior taxi. Ilustrační foto
Senior taxi dopraví důchodce třeba k lékařům. Hodonín službu podpoří 180 tisíci

Práce za více než čtyřicet milionů korun má firma stihnout do poloviny dubna příštího roku. Renovace se navíc dotkne i potahových stezek – cest na hrázi. „Tím vzniknou vlastně nové cyklotrasy,“ upozornil ředitel obecně prospěšné společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek.

K výročí chystá organizace i nového mapového průvodce. V příštím roce má také začít výstavba plavební komory u Rohatce.

Tento projekt je součástí plánovaného rozšíření cesty na 76 kilometrů z Kroměříže po Hodonín. Na to v budoucnu může navázat splavnění Staré Moravy v Hodoníně a případné vybudování přístavu a přístaviště.

Na druhé straně cesty se chystá stavba plavební komory Bělov u Kroměříže a přístavu ve městě. „V případě komory Rohatec předpokládáme zahájení v druhé polovině roku 2018, výstavba potrvá dva roky,“ potvrdil mluvčí Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

Petrovský přístav Baťova kanálu.
Baťův kanál začnou na jihu vypouštět. Plavba na některých úsecích skončí dřív