„Momentálně čekáme na schválení výsledku výběrového řízení. Plánujeme začít s pracemi polovině července. Provozu areálu se to vůbec nedotkne, jde o místa, která byla dříve uzavřená,“ informoval kastelán zámku Evžen Boček.
Téměř tři čtvrtě hektaru plochy, která je nyní nevyužitá, obsadí cibule, mrkev, petržel, ale také květiny nebo ovocný sad. Na úplně stejném místě totéž pěstovalo služebnictvo i v minulosti, když tam ještě bydlela šlechta.
Po dokončení bude obnovená část zahrady přístupná návštěvníkům stejně jako park. Je možné, že tam bude i prostor pro menší akce. „To vše se ukáže až v budoucnosti. Těžko odhadovat, jak to všechno bude skutečně vypadat. Až provoz ukáže, co nám prostor umožní,“ řekl Boček. Místa tam ale bude rozhodně více než v minulosti. Zámek už dávno nepotřebuje živit tolik lidí, aby musel na půl hektaru půdy pěstovat zeleninu.
Konečnou podobu příchozí poznají až v příští sezoně. Ještě není jasné, zda to bude už v jejím začátku.
I když půjde s nadsázkou jen o běžné ovoce nebo cibuli či petržel, bude zahrada unikátem. Není běžné, aby zámky obnovovaly část, která sloužila pro potřeby kuchyně. „V Lednici je například bylinková zahrádka. To ovšem není totéž. Jinak si nejsem vědom, že by na Moravě něco podobného existovalo,“ řekl milotický kastelán.
Projekt obnovy kuchyňské části z devadesáti procent zaplatí Operační program životního prostředí. Přijde na tři miliony korun. Původní náklady se přitom pohybovaly okolo šesti milionů. Na polovinu se podařilo cenu srazit při výběrovém řízení.
Zámek ještě přidá navíc dva miliony korun. „Z programu nelze zaplatit vybudování cest v zahradě a také systém závlahy,“ vysvětlil Boček.
Barokní zámecký komplex v Miloticích byl podle Odborníka z Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity Přemysla Krejčiříka ojedinělý svým systémem zahrad. Na vnitřní část navazovaly aleje. Vedle byla zmíněná kuchyňská část. Vše dokončovala bažantnice. Z toho všeho ještě vystupovaly aleje do krajiny.