S folklorem se poprvé více seznámila na střední škole v Hustopečích na Břeclavsku. „Především díky kamarádům a spolužákům. Od té doby mě to táhne na jih,“ vypráví šestadvacetiletá žena.

Jakmile se po studiích začala naplno věnovat fotografování, často se na jejích snímcích objevovali právě krojovaní. „Fotím je často, stejně tak hody či krojové plesy. Už mám za sebou několikkalendářů v krojích, ale byly vždycky soukromé, určené jen pro pár blízkých k Vánocům,“ zmínila Hájková.

Ilustrační foto.
Začal výběr Vinařství roku. Komise objíždí všechny finalisty

Do většího projektu se pustila po návratu ze Zélandu. „Po příjezdu jsem na své facebookové stránce začala hledat páry v krojích. Snažila jsem se vybírat obce tak, aby byly co nejrozmanitější. Potenciální páry se mi ozývaly na výzvu samy, takže lidé na fotkách jsou opravdoví folklorní nadšenci, kteří krojem žijí,“ raduje se z výsledku mladá fotografka, která při své práci zachycuje na snímcích nejčastěji a nejraději lidi.

Ve folklorním kalendáři jsou například krojovaní z Boleradic, Bořetic, Hustopečí, Šakvic či Popic na Břeclavsku. Zastoupení mají také obce z Hodonínska, mezi nimi Čejč či Mutěnice, a z Brněnska jsou to pak Žatčany. „Cestování je můj velký koníček, ráda poznávám nová místa i zahraniční kulturu, ale o to raději se pak vracím domů. Jihomoravské zvyky jsou opravdu jedinečné a je tu krásně,“ vyzdvihuje autorka kalendáře.

Zelňačky dle nejrůznějších receptů opět provoněly Velké Bílovice. Osmý ročník přilákal davy lidí.
Zelňačka na desítky způsobů. Soutěžící lidem nalévali i zázvorovici