Ve vzduchu visí otazník nad vlakovým nádražím v Lužicích na Hodonínsku. Hrozí, že nádraží bude uzavřeno a hala zůstane bez lidí, kteří u dráhy pracují. Nahradí je jízdenkový automat? Podle lidí u dráhy jsou automaty už koupené a čekají jen na uvedení do provozu.

Takové obavy rozvířily spekulace o osudu nádraží a některých lidí. Zcela zbytečně, vzkazuje pražský mluvčí drah. „Vedení podniku Českých drah něco takového chystá, ale my zatím nevíme nic konkrétního.

Předpokládám, že taková opatření se chystají v rámci úspor,“ sdělil vrchní přednosta Miroslav Novotný z železniční stanice v Hodoníně. Stejně reagoval i Josef Janík z Lužic, který na nádraží pracuje jako staniční dozorce.

„Přesně nic nevíme. Proslýchá se, že to tak má být. Jsem tady ještě s jednou paní, která sedí na pokladně, ale co s námi bude, zatím netušíme,“ řekl Janík. Problém vidí i v tom, že cestujících vlakem ubylo kvůli dvojí možnosti přepravy.

„Přímo naproti vlaků je zastávka autobusu. Lidé zvolili, co jim lépe vyhovuje a je pravda, že cestujících trochu ubylo,“ dodal. Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly se lidé obávají zbytečně. „Vedení Českých drah taková opatření neplánuje.

To je nesmysl. Skutečnost je taková, že jsme začali dálkově řídit dopravu. Výpravčím jsme tak ubrali práci. A posadili k nim pokladní, aby mohli být cestující lépe odbaveni,“ uvedl. Lidé, kteří zaslechli o automatech, se ale cítí ohroženi.

„To samozřejmě chápu. Dlouhodobá koncepce pilotních automatů se připravuje a do provozu má být uvedena koncem roku. Projekt bude ale probíhat na jiných vlakových nádražích důležitějšího významu,“ dodal Kubala.