Vánoční tržiště na sociálních sítích vzniklo i pro Jihomoravský kraj. „Už loni před Vánoci jsme v celé zemi výrazně rozproudili prodeje navzdory zrušeným trhům. Ty i přes všechny sliby nebudou ani letos, přitom se jedná o nejdůležitější část roku pro většinu zlatých českých ručiček,“ řekla iniciátorka projektu Darujeme české Vánoce a také tvůrkyně didaktických knížek a hraček Hana Šormová.

Výzva, aby lidé koupili i letos na Vánoce alespoň jeden dárek od českého živnostníka či řemeslníka, se šíří v krajských skupinách na sociální síti Facebook. „Rozdělením na kraje lépe zvládneme nával poptávek i představení tvůrců,“ sdělila správkyně jihomoravské skupiny Markéta Šarbortová.

Trhy na náměstí Svobody, které kvůli vládním omezením budou trvat pouze několik hodin do pátečních 18.00. V sychravém počasí však byla jejich návštěvnost malá a polovina stánkařů nechala své stánky rovnou zavřené.
Zrušení trhů je za hranou, tvrdí Turbomošt. Legendární vánoční nápoj stejně bude

Lidé ve skupině mohou přímo poptávat dárky od někoho z okolí. Regionální prodejci se pak s nimi snáze domluví i na vyzvednutí nebo předání výrobků. Hlavní skupina, ve které je nyní čtyřicet tisíc lidí, funguje celoročně.

Mladý podnikatel Pavel Musil plánoval podpořit adventní prodeje na vyhlášeném jarmarku ve Valticích, rád proto využije online trhy. „Sjednal jsem pronájem místa, nakoupil materiál a následně šil své designové batohy a kabelky. Den před otevřením se ale vše změnilo. Kamennou prodejnu nemám, jen e-shop, proto měl být jarmark ve valtickém podzemí pro toto období jediným prodejním místem,“ svěřil se.