Jako prioritu si představitelé města vybrali rekonstrukci správní budovy zámku, takzvané myslivny. „O dotaci na opravu chceme zažádat, pokud všechno půjde dobře, jakmile bude vypsané dotační kolo. To se má uskutečnit přibližně v únoru či březnu následujícího roku," informoval místostarosta Veselí nad Moravou Petr Kolář.

Myslivnu spolu s dalšími dvěma zámeckými objekty, zahradnictvím a Salajkou, měl ještě před několika měsíci v pronájmu majitel veselského zámku společnost Wessels. „Platnost nájemních smluv letos v létě vypršela. Vlastníkem správních budov je tak opět město Veselí nad Moravou," vysvětlil Kolář.

oprava památek
- Veselí nad Moravou vytvořilo plán regenerace městské památkové zóny s výhledem pro období 2015-2023.
- Prioritou je oprava správní budovy zámku myslivny.
- K čemu v budoucnu nakonec poslouží, není zatím zcela jasné. Mezi návrhy je například využití pro turistický ruch či bydlení.

Zatím není zcela jasné, jakému účelu obnovené stavení poslouží. Jeden z návrhů počítá s využitím historických objektů k rozvoji turistického ruchu ve městě. „Nechali jsme zpracovat urbanistickou studii, která má provázat přístav Veselí nad Moravou právě s budovami myslivny a zahradnictví," nastínil jednu z možností místostarosta a upozornil, že město je teprve ve stádiu počátečních úvah.

Existují navíc ještě jiné varianty toho, jak do myslivny vrátit život. „Další myšlenka je, že by myslivna mohla alespoň částečně sloužit k bydlení," míní Kolář. Jeho předpoklad potvrdila i tajemnice komise rozvoje města Jitka Vašicová. „V prvním patře budovy je prostor, který lze po opravě zcela obývat," přiblížila. Podle Koláře je možné, že bydlení vznikne v budoucnu i v Salajce. „Zatím se ovšem jedná pouze o spekulace. Toto jsou první návrhy, jak objekty využívat," sdělil.

Oprava správní budovy veselského zámku je tak zatím jen na papíře. Předběžně počítá s počátečními náklady ve výši šest set tisíc korun. „Jedná se o návrh na střednědobou perspektivu, jistě ne na nejbližší měsíce," řekl místostarosta.

Předběžný plán regenerace městské památkové zóny zahrnuje také obnovu fontány v parku, zrestaurování hlavního oltáře v kostele svatého Bartoloměje či opravu Lamp-berkova kříže v parku. „Plán úzce souvisí s žádostí o dotaci, proto se vztahuje především k opravě správní budovy zámku. Není tedy vyloučené, že se ještě změní," vysvětlil Kolář.

I přesto je strategie obnovy vypracovaná na dalších devět let dopředu. „Regenerace městské památkové zóny je sjednocená s programem rozvoje města. Ten je naplánovaný také až do roku 2023," uvedl veselský městský architekt Ivo Ondračka.