Šestý ročník zahájil organizátor akce Antonín Vrba už ve dvě hodiny odpoledne. Připravených bylo sto sedm vzorků zelí. Někdo ještě na poslední chvíli dodával až na místě.

Soutěžní ochutnávka zelí se v obci na Veselsku s necelou pětistovkou obyvatel uskutečnila vůbec poprvé. Ve Velké nad Veličkou se totiž opravuje kulturní dům. „Jsem moc rád, že zrovna šestý ročník může být zde. Za poslední roky jsem vypozoroval, že lidé více pěstují zeleninu. Těší mě, že všichni amatéři nemají na svých zahradách jen okrasný trávník a keře," prohlásil Vrba.

Podle něj ale dnes lidí, kteří si kysané zelí vyrobí doma, ubývá. „Je s tím práce, to ano, ale na někoho se dá ještě spolehnout," poukázal Vrba s tím, že i když je košt zaměřený na pokrmy ze Slovácka, první dva vzorky přišly ze slovenské Skalice a Gbel.

Na druhé straně pochválil zájem návštěvníků. „Ochutnávat přišlo asi tři sta lidí. Místní, z blízkého okolí a někteří i ze Zlína," řekl pořadatel.

Každý host dostal při vstupu do sálu kulturního domu bodovací lístek, do kterého zapisoval vůni, vzhled a chuť daných vzorků. Účastníci si pro ně chodili k pultu, kde obsluhovali učni ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví ve Bzenci. „Jestli ochutnám všech sto vzorků, asi prasknu. Ale nemohu si pomoct," řekl nadšeně Pavol Brouza ze Slovenska.

Mezitím blatničská starostka Jarmila Hrušková pronesla pár slov na pódiu. „Vidím, že už chutnáte a hodnotíte, tak se dobře bavte a ať vyhraje ten nejlepší," uvedla v krátkosti. Ne jen zelí ale mohli hosté okusit. K dispozici byly také zelné pochoutky jako pagáčky, karbanátky, krajance, zelný salát nebo pyrožky se zelím.

Všechny tyto výrobky upekly místní ženy v čele s Marií Jakubíčkovou z Kozojídek. „Použily jsme na ně asi deset kilo zelí pana Machaly z Milokoště," prozradila Jakubíčková a pospíchala k plotně v kuchyňce, kde se jí vařila pozdní kyselica.

Tu připravuje jen na Popeleční středu a Velký pátek. A tentokrát i na košt. „Ještě vařím zelné šlíšky, které později zapeču se slaninou. Tento recept mohou lidé najít také v mé knize Recepty z kurzu, co vařily naše babičky. Několik výtisků zde také prodávám," představila svůj výtvor kuchařka.

Nápad vydat kulinářskou publikaci dostala, když si s kamarádkami povídaly o různých starodávných receptech, které posbíraly po generacích. Sepisovaly je na velký arch papíru. „Pak se mi nabídli z nakladatelství, tak jsem knihu vydala," dodala.

V doprovodném programu se představil Dětský soubor Žeravjánek ze Žeravin, harmonikář Jan Gajda ze Strážnice, Dětský soubor Štěpnička s muzikou z Veselí nad Moravou a Cimbálová muzika Falešnica.

A zelí, které návštěvníci nesnědli, také najde využití. „Většinou je dáváme do hospod na kyselicu nebo do školy," upřesnil Vrba.