V rámci papírové ligy se soutěžilo v osmi kategoriích a v jedné soutěži Mistrovství České republiky lodí. Certifikovaní rozhodčí rozhodovali u papírové ligy systémem líbí/nelíbí mezi dvěma modely. V kategorii mistrovství lodí modelům přidělovali body dle pravidel za jednotlivé úkony. Modelář tak mohl získat až sto bodů. Hodnotila se například čistota lepení, jestli model není křivý, přestřižený, jak je střižený, ohnutý a jaká je jeho náročnost. „Pokud si soutěžící zvolil složitý model a špatně jej slepil, vybral rozhodčí raději jednodušší, ale lépe zpracovaný kus,“ přiblížil hodnocení porotců pořadatel soutěže Zbyněk Bilíček předseda klubu modelářů Kyjov.
Největším lákadlem byla vojenská tatra 8x8, která je o to zajímavější, že se jedná o betastavbu (model, který byl sestaven poprvé, aby bylo zřejmé, že postavit lze, pozn. red).


Dvě lodě přivezl do soutěže devětadvacetiletý Lukáš Boruta z Třince, který obsadil se svým japonským křižníkem první místo. Menší z lodí stavěl rok a půl, aby vyzkoušel zda to dokáže. Dokázal a výroba velkého křižníku mu trvala dva roky. „K modelářství mě přivedl v dětství tatínek. Stavěl plastikové modely. Ty mě nebavily, protože jsou naohýbané předem, proto se věnuji složitějším papírovým modelům,“ vysvětluje Boruta.

Houbu dlouhověkosti viděli návštěvníci na výstavě v Ratíškovicích
OBRAZEM: Na výstavě ukázali i houbu dlouhověkosti

Aby si někdo vybral spíše složitější variantu, je dnes spíše výjimkou, což potvrzuje i Bilíček. „Dnešní děti nemají trpělivost, jsou zvyklé všechno si hned najít na internetu. Nemyslím si, že by modelářů ubývalo, spíše přechází na výrobu plastikových modelů, protože jsou jednodušší a časově méně náročné než papírové,“ zhodnotil.


Čtyři roky se papírovému modelářství věnuje i třináctiletý soutěžící Ondřej Slavík z Brna, který přivezl do Kyjova osm svých výrobků. „Jeden model vyrobím za tři až čtyři schůzky, kdy každá trvá hodinu a půl. Scházíme se jednou týdně,“ popsal vznik modelu Slavík.

Jeho kamarád z klubu Jan Kaněk vystavuje hliněný dům a tramvaj a Marek Novotný zámek Hluboká, prostorový obrázek Karlova mostu a další. „Na výstavy jezdíme pravidelně, baví nás to. V rámci ligy je sedm soutěží do roka, “ uvedl Novotný. V Kyjově si dvěstapadesát návštěvníků prohlédlo šest set modelů, z nichž dvěstačtyřicet soutěžilo.


I když je papírové či plastikové modelářství prospěšné pro vývoj jemné motoriky a v Polsku dříve bylo součástí učebních osnov, zájem o tuto aktivitu spíše klesá. Přesto v každém větším městě najdeme modelářský kroužek. Kluby mezi sebou pořádají soutěže, výstavy i mistrovství republiky. „My jsme žádný kroužek neměli, učili jsme se všechno sami,“ vzpomíná Boruta.


Klub modelářů v Kyjově navštěvuje osm dětí a sedmnáct dospělých. Lepí papírové i plastikové modely. „Bohužel děti nemají o modelářství zájem. Dávají přednost mobilním technologiím,“ posteskl si předseda klubu Zbyněk Bilíček. Dle jeho zkušeností se k modelářství vrací spíše starší muži.

Rekonstrukce krytého plaveckého bazénu v Hodoníně.
Krytý bazén otevřou v listopadu


Na středisku volného času Duhovka v Břeclavi vede kroužek leteckých a automodelářů druhým rokem Antonín Gasnárek. „Dětem se věnuji už šest let, mám čtrnáct stálých členů - chlapců. Nových bohužel moc nepřichází,“ uvedl Gasnárek.


Také hodonínští modeláři se mohou pochlubit i spoustou úspěchů. Před týdnem přivezl Adam Ducháček třetí místo a Jan Šebesta druhé místo ze soutěže plastikových modelářů v Ostravě. V kroužku mají stálých pět členů. „Zápis není ukončen, prozatím máme přihlášeny dva nové chlapce. Čímž je kapacita téměř naplněná. Maximálně přijímáme osm dětí, aby se jim mohli vedoucí plně věnovat,“ informovala Petra Kašíková z klubu mladých.


Ve Znojmě dokonce pořádají letní pobytový tábor pro plastikové modeláře. „Letos byla tématem tábora vojenská tématika. Kapacita je třicet dětí a měli jsme plno,“ raduje se Barbora Lettlová ze střediska volného času ve Znojmě. Jako vedoucí jedou na tábor i vedoucí z kroužku. Tábor je z jedné čtvrtiny obsazen dětmi nad patnáct let. „Jsme velmi rádi, že s námi jezdí i starší děti, většina dětí je ze Znojma, ale máme děti i z Jihlavy, Břeclavi, Holešova nebo Prahy,“ vyjmenovává Lettlová. Přes rok navštěvuje kroužek pětadvacet dětí. Při středisku volného času ve Znojmě je i kroužek železničních modelářů, který má kapacitu deset dětí. Tak jako v ostatních městech i zde jsou členové spíše stálí.

Ve vlaku, který jel večer 22. září z Brna směrem na Blansko, se stala vražda.
Střelba ve vlakovém kupé: policisté zadrželi podezřelého z vraždy