Snaží se, aby byl co nejchutnější. O to totiž jde. V historických vinných sklepech Plže právě začíná třetí ročník gurmánské soutěže o nejlepší guláš – Petrovský kotlík.

„Vaříme klasiku, dobrý maďarský gulášek,“ hypnotizuje cibuli v kotlíku Roman Šek z rybářské gulášová grupy. A je přesvědčený, že jejich tradiční pokrm, připravený pouze z hovězího masa, stoprocentně vyhraje.

Šanci, že se umístí na prvních místech, dává svému družstvu myslivců také Josef Koštuřík. „Divočina je divočina,“ říká a tvrdí, že ochutnávce guláše z divokého prasete, na kterém si právě dávají záležet muži v zelených kamizolkách, odolá jen málokdo.

Petrovští invalidé, což jsou místní důchodci, loni bodovali hlavně baby gulášem. Pod názvem se skrývala obyčejná krupicová kaše, ale v žaludcích mizela stejně rychle jako letošní buchtičky se šodó.

Sladké přilákalo i strážnického faráře Lukasze Karpinskeho. Ten o nejlepším guláši spolurozhoduje v odborné porotě. Navštíví postupně všechny soutěžní stánky a vůbec neskrývá, že se tam nechává ovlivňovat „Dnes je to povolené, protože porotu ovlivňují všichni,“ směje se. Zajímavé je, že vlastně nikdo neví, kdo minulý Petrovský kotlík vyhrál. „Myslím, že vinaři,“ tvrdí Ivan Šara, kterého jeho svěřenkyně z Petrovjanu pasovaly za nejhezčího kuchaře. Než do kotlíku šoupne žampiony, svěří se, že těžší než uvařit guláš, je srovnat tuhle ženskou partu. „Ten jejich guláš nebrat!“ zaútočí na Petrovjan vinaři. Kdo ví, jestli prý do guláše nepřidali muchomůrku zelenou.

Kromě toho, že diváci vhazují hlasy nejlepšímu guláši do velké zavařovačky, o vítězi rozhoduje také porota. Sleduje například, jak mají družstva vyzdobený stánek, jak si počínají v soutěžních disciplínách či jaké scénky si připravila. Nakonec stejně ale vyhrávají všichni. „Aby se pak celý rok nehádali a spolupracovali. Protože v tom je celá pointa – ve vzájemné součinnosti našich spolků,“ uzavírá starosta Ladislav Krůtil, který nakonec všechny bez rozdílu odměňuje láhví whisky.