„Nebyly v něm žádné speciální ingredience či koření, ale byl založený na výborném týmu, kvalitní práci a surovinách," řekl šéfkuchař vítězného družstva Daniel Michník.

Milovníci gulášů měli na výběr z dvanácti druhů od jedenácti týmů. Ten s názvem Velká Morava reprezentoval vracovskonitranskou družbu. „Minulý rok jsme připravovali jelení, ale jelikož je jelenů nedostatek, tak letos máme hovězí. Dáváme do něj bylinky nasbírané na loukách, feferonky, houby, papriku i rajčata. O recept měl zájem i jeden z francouzských kuchařů, tak si jej oblíbil, že si ho dal i na své webové stránky," přiblížili mezinárodní guláš tvůrci Josef s Dušanem.

Příchozí mohli vyzkoušet nejen moravskoslovenský, ale také mexický guláš. „Od ostatních je odlišný tím, že do něj používáme mleté maso a především je bezlepkový, všechny přípravky včetně piva jsou bezlepkové," nastínila recept Koček z kultury Jana Fridrichová.

K ochutnání byl také farní či městský hovězí guláš. „Jde o to, aby se lidi pobavili a užili," podotkl starosta Jaromír Repík.

Hlavní organizátoři, místní hasiči, stanovili i podmínky. „Tým musí uvařit alespoň patnáct litrů, což je sto padesát degustačních porcí. Veškeré tepelné úpravy se musí provést tady na ohni," dodal velitel Pavel Raiskup.